Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

КФН публикува стратегия за наблюдение на технологичното развитие в небанковия сектор

Снимка: БГНЕС

Комисията за финансов надзор публикува стратегия за наблюдение на технологичното развитие в небанковия сектор.

Документът, озаглавен „Устойчивост и визия в перспектива“, е за периода 2021 - 2024-та година и се фокусира в четири основни сфери.

Преди публикуването на стратегията от Комисията за финансов надзор са направили кратко допитване до понадзорните си лица - застрахователни, осигурителни и инвестиционни дружества.

И от трите сектора категорично са отговорили, че навлизането на новите технологии в обслужването на клиентите значително е намалило разходите на дружествата.

Ето защо първата цел на небанковия регулатор е анализ на регулаторната рамки и евентуална нужда от осъвременяването ѝ.

Чувствителни остават въпроси като достъпа до информация и сигурността на финансовите услуги, правени в дигитална среда. Именно заради това втората цел на стратегията е анализ на облачните услуги с цел осигуряване на сигурност и стабилност на пазара на финансови услуги и защита на потребителите им.

Тук идва ролята и на третия приоритет, а именно доразвиване на вече работещия Innovation Hubb на Комисията за финансов надзор.

Като четвърти приоритет е поставено проучването на  режима Sandbox - работна  среда,  осигурена от  регулатора, за тестване под наблюдение на нови финансови продукти в дигитална среда.

Този модел на работа по отношение на финансовите иновации става все по-популярен сред европейските регулаторни органи.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.