Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германците поставят под въпрос справянето с последствията от наводненията

Западна Германия бе ударена от наводнения по-рано тази седмица, 17 юли 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представител на службите за спешна помощ заяви днес, че едва ли ще бъдат открити още оцелели в селищата, опустошени от наводненията в Западна Германия, предаде Ройтерс.

Ново проучване показа, че мнозина германци чувстват, че политиците не са направили достатъчно, за да ги защитят.

Най-малко 170 са жертвите на потопа миналата седмица – най-тежкото природно бедствие в Германия за повече от половин век. Хиляди са безследно изчезнали.

Като спешна помощ федералното правителство първоначално ще осигури до 200 млн. евро. Финансовият министър Олаф Шолц заяви днес, че още средства може да бъдат отпуснати, ако е нужно.

Отделно поне 250 млн. евро ще бъдат заделени от бюджетите на засегнатите провинции за възстановяване на сгради и инфраструктура и в подкрепа на хора в кризисна ситуация.

Потопът доминира политическия живот по-малко от три месеца преди изборите през септември и повдигна неудобни въпроси защо най-голямата европейска икономика бе неподготвена за бедствието.

Две трети от германците смятат, че федерални и регионални политици е трябвало да направят повече за защита от наводнения, сочи анкета за в. „Билд“, публикувана днес. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна