Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Н.Пр. Посланик Фредерик Мьорис: Най-важното в българо-белгийските отношения са хората

На 21 юли Белгия чества националния си празник

Проф. Александър Костов и Н.П. посланик Фредерик Мьорис
Снимка: Луиза Лазарова


На 21 юли Белгия отбелязва националния си празник. Вместо чествания обаче, тази година държавата поставя фокус върху събитията, които се случиха миналата седмица в Белгия – безпрецедентните наводнения, които отнеха живота на 31 души, а 128 се водят изчезнали. Вчерашният 20 юли беше обявен за Ден на национален траур в страната.

Денят на Белгия тази година съвпада с много трагични обстоятелства – наводненията от миналата седмица. Цялото население, кралят и кралицата на Белгия показаха солидарност и съчувствие към всички засегнати от трагедията. Вместо празненство, ще поставим фокуса върху събитията, които се случиха миналата седмица в Белгия, изказвайки съчувствие“, каза в студиото на радио София посланикът на Белгия в България Н.Пр. Фредерик Мьорис.

Той изказа благодарност и към всички, които съчувстват на белгийския народ.

Днес отбелязваме и 142 години от дипломатическите взаимоотношения между България и Белгия.

„Има връзка първия ден на 46-тото Народно събрание в България и деня, в който отбелязваме 142 години от дипломатическите взаимоотношения между България и Белгия“, каза още Н.Пр. посланик Фредерик Мьорис.

Той добави, че белгийските инвестиции в България са около 1,5 млрд. евро годишно. По думите му обаче, най-важното в българо-белгийските отношения са хората.


Н.Пр. посланик Фредерик Мьорис разказа и за бизнес отношенията между България и Белгия и за петнадесетото издание на Дните на Белгия в България – традиционен формат на Посолството и Бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“, част от което беше и представянето на книгата на проф. Александър Костов - „Съединението прави силата. Български носители на белгийски национални ордени през ХХI век“.

„Това, което предизвика любопитството ми към белгийските ни отношения и Белгия беше още по времето на моето студентство. Още тогава ме удиви как една малка държава като Белгия, отдалечена толкова много от България е имала толкова богати отношения във всички области с нашата страна, от Освобождението до наши дни. Това любопитство премина в научен интерес“, разказа в студиото на радио София проф. Александър Костов.

Проф. Александър Костов е увековечил връзката между двете държави в част от своите трудове. Новата му книга дава преглед на историческите отношения между България и Белгия, но е посветена на 24-мата българи, наградени с белгийски национални ордени през 21-ви век.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Н.Пр. посланик Фредерик Мьорис и проф. Александър Костов

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.