Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четириконхална църква откриха археолозите при разкопките на крепостта Залдапа

Снимка: Мая Щърбанова

Уникална не само за България, но и за света четириконхална църква откриха археолозите при разкопките на крепостта Залдапа, край Крушари.  Залдапа е най-големият укрепен античен център в земите на днешна Добруджа. Тя е разположена в местността Калето, между селата Абрит и Добрин.

Първите археологически проучвания в Залдапа датират от 1906-1910 г. Впоследствие са извършвани частични теренни изследвания и наблюдения. За съжаление, през годините античният строителен материал по различни причини е подлаган на системно ограбване и разрушаване. Това е започнало още през ХІХ в. и продължава до наши дни.

Екипът от българи, канадци и французи работи на Залдапа трета година. В крепостта вече са открити шест църкви.

През тази седмица сезонът за археологически проучвания на крепостта Залдапа приключва. По думите на ръководителя на международния екип проф. Георги Атанасов откриването на четириконхалната църква е нещо изключително и то за пореден път доказва, че Залдапа ще продължи да изненадва и предизвиква археолозите в следващите поне сто години.

Мая Щърбанова

„На север от Стара планина такава църква няма – с такъв изящен план не е откривана, в Ранно християнския свят има не повече от 7 - 8 такива църкви, досега платформа на епископска катедра не е откривана, и то изцяло запазена, ще можем да я реконструраме - целият амвон", каза пред БНР Атанасов.

„Благодарение на осигурената от община Крушари охрана от две години са преустановени и набезите на иманяри“, сподели още проф. Атанасов.  

Доц. Доминик Моро от Франция, съорганизатор на международния екип на Залдапа, посочи, че за съжаление тази година екипът е по-малоброен, а времето за работа е от едва три седмици.

"На следващият етап се надявам да ангажираме и институции на по-високо ниво - по специално Министрество на външните работи на Франция. Те имат традиция да подкрепят научни изследвания в областта на археологията- на Балканите, в Близкия Изток, а тук има терен за стотици години напред...", каза пред БНР доц.Моро.

До края на месец август кметът на община Крушари обеща, че откритите мрамори ще бъдат поставени в лапидариума, за да бъдат достъпни за всички желаещи да ги видят. А надеждите на целия екип на Залдапа е след изтичането на сегашния проект, работата в крепостта да не приключи.  

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.