Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов филм за Станиславски разказва за неговата страст към живота

Снимка: @Domnakinoto

„Станиславски. Страст за живот“ е новият документален филм на режисьорката Юлия Бобкова. В него тя представя именития руски актьор, режисьор, педагог, теоретик и театрален реформатор през погледа на хората, учили се от него.

Водещи фигури в руския и европейски съвременен театър – като Кирил Серебренников, Юрий Бутусов, Марина Брусникина, Лев Додин, Деклан Донелан и Кейти Мичъл – разказват за влиянието, което е оказал Константин Станиславски върху собствената им работа и върху историята и развитието на театъра като цяло.

Сюжетната линия на филма се води „по системата на Станиславки“ –словосъчетание, превърнало се в синоним на майсторство и задълбоченост. Филмът изследва работния процес върху ролята, изграден от руския майстор на театъра и заложен в неговата система за актьорска игра. Системата есъздадена в началото на 20 век, но се превръща в изключително влиятелна методология, която и до днес се ползва от театрални академии и школи по цял свят и има хиляди последователи. Тя е основополагаща както за сценичния реализъм, така и за психологическия. Неслучайно в образа на Станиславки, представен от ярките театрални режисьори, които участват във филма, откриваме личност, дълбоко развълнувана от идеята за човешкото същество.

Съвременният театър се основава на теориите на Станиславски, които той представя и в книга – „Работа на актьора над себе си“. Те са значими както за режисьорите, повлияни от неговата система, така и за тези, които правят смелия опит да избягат от нея. Да четеш Станиславки, да слушаш за него и да го гледаш обаче се оказва полезно и за всеки един човек, който не е професионално обвързан с театъра. Причината е много проста – той проповядва страст към живота и учи човек как да тълкува емоциите и чувствата си.

„Станиславски. Страст за живот“ е филм, направен със съвременен рефлекс върху образа на Станиславски, както като личност с богата биография и особености, така и като значима театрална и културна фигура, смята Асен Терзиев, селекционер на платформата „Световен театър в София“, в рамките на която тази вечер, 21 юли, от 19 часа в Дома на киното ще бъде прожектиран документалният разказ на руската режисьорка Юлия Бобкова.

Чуйте повече в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени