Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каталуня връща на централния бюджет близо 10 млн. евро, похарчени заради сепаратистите

Регионалното правителство на Каталуния обяви, че ще използва Каталунския финансов институт (ICF), за да върне в държавния бюджет на Испания близо 5 милиона и 423 хиляди евро. Сметната палата ги поиска от 40 бивши регионални висши служители, след като стана ясно, че те са пренасочвали публични средства към така наречените „каталунски посолства“ и Съвета за обществена дипломация на Каталуния, за да промотират в чужбина референдума за независимост, проведен на 1 октомври 2017 г. и обявен след това за незаконен от Конституционния съд.

Дни след като Сметната палата се произнесе, че тези пари трябва да бъдат върнати в бюджета, заедно с още 4 милиона и 100 хиляди евро за самото провеждане на референдума, регионалното правителство на Каталуния създаде Фонд с капитал от 10 милиона евро, за да може да заплати сумите. Тогава бе обявено, че целта е да се „задължат администрациите да защитават държавните служители”.

Последва бурна реакция от страна на опозицията, а председателят на Народната партия Пабло Касадо обяви, че ще подаде жалба срещу регионалното правителство за измама и присвояване. Жалба подадоха и от Каталунската организация за гражданско съжителство с мотива, че това е „повторно незаконно използване на публични средства”. Резултатът е, че не се намери нито една банка, която да поиска да поеме гаранцията за тези близо 10 милиона евро, които трябва да бъдат върнати в държавния бюджет и тъй като срокът изтичаше, правителството на Пере Арагонес намери компромисен вариант като плати чрез Каталунския финансов институт, където гаранти са частни лица, привърженици на отделянето на Каталуния.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна