Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ: Одитът в Агенцията за държавна финансова инспекция е установил сериозни нарушения

| обновено на 21.07.21 в 18:24
Снимка: БГНЕС

Одитът в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установил сериозни нарушения, съобщават от Министерството на финансите. Става дума за неспазване на Закона за обществените поръчки, въпреки че самата агенция е призвана да контролира именно тях.

Още преди да бъде освободен предишният директор на АДФИ Георги Начев служебният министър Асен Василев назначи одит на отдаването под наем на учебната база на агенцията в курорта "Албена" заедно с обзавеждането и оборудването в нея.

Резултатът от проверката - установено е, че наемът е на много занижена цена, но в същото време са направен инвестиции в обзавеждането и оборудването, които надвишават в пъти очакваните постъпления.

Така само за година и пет месеца – от началото на 2020 до 28 май тази година са инвестирани около 200 000 лева, което е близо 97 % от очакваните постъпления за десет години.

Проверяващите са установили несъответствия с определени текстове от Закон за обществените поръчки, както и изключително неефективен вътрешен контрол в АДФИ.

Предишният ръководител на агенцията Георги Начев бе освободен, след като дълго време министър Асен Василев не успяваше да се свърже с него, а представеният по-рано от Начев болничен беше изтекъл. На поста директор на АДФИ беше назначен Стефан Белчев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна