Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След часове спорове в НС: Комисия за „Росенец“ ще има

Комисия за „Росенец“ в този парламент ще има, решиха депутатите след близо два часа спорове и дебати по темата

| обновено на 22.07.21 в 11:44
Снимка: БГНЕС

Депутатите създадоха временна анкетна комисия за парк „Росенец“ по искане на "Демократична България".

Председател ще бъде депутатът Калоян Янков от коалицията. В рамките на три месеца комисията трябва да установи каква е била работата на контролните органи по констатираните нарушения там през лятото на 2020 г.

И още -  законосъобразни ли са били действията на МВР тогава.

От ДПС предложиха в обхвата на комисията да се включи и установяването на нарушения по Закона за устройство на територията на полуостров "Буджака" край Созопол. Това искане беше отхвърлено.

Предложението за комисията "Росенец" бе на „Демократична България“, чийто лидер Христо Иванов дебаркира миналото лято с гумена лодка край летните сараи на Ахмед Доган, недопуснат на плажа от гардове на НСО, които пък предизвикаха скандал с поругания от тях български национален флаг. Задачата на комисията ще бъде да провери има ли незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на лесопарк „Росенец“, намиращ се в района на нос „Чукалята“ край Бургас.

Според съпредседателя на ДБ създаването на комисията не е просто заяждане с почетния председател на ДПС, който, смята депутатът, „се е оттеглил в една „скромна“ виличка и гледа биокраставици“. „Не може да има частна собственост в морето, това е забележително постижение на паралелната власт“, посочи още Христо Иванов от парламентарната трибуна, който определи мястото като „анклав в българския законов суверенитет“.

От ДПС обаче поискаха обхватът на комисията да бъде разширен и тя да направи проверка и на защитената територия на полуостров „Буджака“, намираща се в териториалния обхват на Созопол, където собственик на къща е Иво Прокопиев. Искането обаче беше отхвърлено.

„Ние сме за разкриването на факти и обстоятелства, но сме против лицемерието“, посочи депутатът Йордан Цонев, според когото, ако бъде проверен само единият казус, това би било проява на двойни стандарти.

„Опит с процедурни хватки да се убие едно решение“, бе отговорът на Христо Иванов. Последва истинска каскада от реплики и дуплики, в които депутатите буквално се замеряха с обвинения, припомняйки си различни факти от близкото и по-далечното политическо минало на страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна