Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургаският международен филмов фестивал е към своя край

Филмовият фестивал в Бургас, започнал на 16 юли е към своя край. На 23-и юли е официалното му закриване.

Шестото издание се проведе в рамките на осем дни (от 16 до 23 юли) и включваше филми от Колумбия, Индия, Иран, Сърбия, Испания, Турция, Австрия, Швейцария, Белгия и България. Прожекциите ще са на популярните локации лятна сцена „Охлюва“, културен център „Морско казино“, галерия „Г. Баев“ и НХК. Започнал като фестивал на киното от Черноморския регион през 2016 г., днес Бургаският филмов фестивал е доста по-широкообхватен и като страни, от които идват отделните заглавия (значителна част от изброените тази година кинематографии ще бъдат представени за първи път на фестивала), и като жанрове. 

Фестивалът има и конкурсен характер в категориите „игрален пълнометражен“ и „късометражен филм“, като тази година журито се състои от режисьора Камен Калев, оператора на „Ага“ и „Отчуждение“ Калоян Божилов, актрисата Мартина Апостолова, саунд дизайнера и основател на студио Monoplus Атанас Чолаков и белгийския режисьор и актьор Дебен ван Дам.

Има и категория „награда на публиката“, както и различни през годините като мащаб и насока пресичания на киното с други изкуства по фестивално време.

От самото си създаване фестивалът подкрепя и местните филмови творци с представяне на специална селекция от филми, създадени от бургаски автори.


За Фестивала разказва в “Нашият ден“ журналистът Цветан Цветанов.

“Всяка година Фестивалът открива по една-две-три кинематографии, които са или от далеч, или пък  за първи път се показват на тази територия.

Миналата година имаше филм от Судан, който освен, че спечели наградата на публиката веднага след това стана продължението на Судан за чуждоезичен Оскар.

Тази година беше показан за първи път филм от Сърбия. Светът е представен по различни начини, но не според конкретна географска логика. От най-далечните части на света понякога достигат неща, които са съвсем близки.

Тази година мога да откроя като линия този вид универсалност и размесеност на пластовете на света. Ето Фестивалът тук в Бургас беше открит от белгийски филм, но правен от турски режисьор. Утре ще бъде закрит с филм от Австрия.


Наградите

Утре вечер ще бъдат обявени различните категории.  Ние ще обявим първи наградените филми, защото те се съобщават още в 21.15 часа на сцената

Чуйте Цветан Цветанов в звуковия файл.

Снимка: Фейсбук, личен профил
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.