Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Управителният съвет на ЕЦБ заседава: Какво ще се случи с програмата за изкупуване на активи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарните участници очакват нови сигнали от Европейската централна банка, чийто управителен съвет се събира на последното си заседание преди лятната ваканция.

Това е първото събиране на централните банкери на 19-те страни, въвели еврото, откакто Франкфурт публикува новата си стратегия и направи историческа промяна в инфлационната си цел.

Инфлацията в еврозоната трябва да бъде до два процента в средносрочен план, като индексът е симетричен - т.е. прекалени понижения или покачвани са нежелани. Това е новият вариант на инфлационната цел, която дълги години бе „близо, но под два процента“.

Промяната - тоест покачването, идва в условията на възстановяваща се икономическа активност след шока от Covid пандемията, която обаче носи и сянката на прекомерното повишаване на индекса на потребителските цени.

Тъй като лихвената политика и стимулите за икономиката чрез изкупуване на активи остават ключовите инструменти за Европейската централна банка, анализаторите очакват по-ясни послания какво ще се случи с програмата за изкупуване на активи в условията на пандемия.

Засега тя е до март догодина, а общият ѝ размер е един трилион 850 милиарда евро.

Надеждата е да има яснота или поне сигнал какво ще се случи с програмата, макар и мнозина експерти да са убедени, че най-рано отговори на тези въпроси ще получим през септември.

Неведнъж Франкфурт е посочвал, че неговата основна мисия е запазването на ценовата стабилност и достъпните условия за кредитиране, които са ключов елемент за развитието на бизнеса.

През седмицата обаче се чу анонс, че повечето кредитори очакват затягане на условията за отпускане на заеми. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.