Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Михайлова: Младите и ерудирани българи са в България

Дойде времето на колективния спасител, смята преподавателят в УНСС

Снимка: БГНЕС

„Младите и ерудирани българи се намират в България. Не е необходимо да ги търсим пръснати по света. Тук са се родили, тук са живели, тук до момента са влагали всичките си капитали – човешки, социални, финансови. Българите в България са младите, ерудирани, образовани българи, които могат тази промяна, която в момента се случи, да я овладеят. Защото българите в България живеят с българското. Има нещо, което се казва митологично време – българите в България само го усещат. Българите в чужбина ги обичам безкрайно много, но те са в друго митологично време.“ Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ на БНР Катя Михайлова, преподавател в Катедра „Икономическа социология“ на УНСС и представител на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ).

Промяната, която много искахме, дойде. Сега стои втората задача – да приемем промяната, каквато е дошла, а не каквато на нас ни се е искало да бъде, подчерта Михайлова.

„Защо въпреки всичко, което казваме, че не е добро, Слави Трифонов и неговата партия продължава да печели? При ИТН и Слави Трифонов всичко е естествено. Те показват себе си. И тъй като толкова дълги години сме свикнали и вече сме приучени да гледаме едни изкуствени форми, изведнъж на терена се явява един ИТН, който изобщо не се притеснява да заяви своята първичност, своята автентичност. Един ИТН, който не мисли за утре, а какво ще се случи днес. И, както виждате, това печели“, коментира тя.

Катя Михайлова  Снимка от личен архив

ИТН се учи да общува с другите, смята Катя Михайлова. 

„Прави своите първи крачки в политиката. Знаете, първите 7 години са много важни. Ако могат да вземат 3 години за една, ще бъде добре. Но те се учат, отварят се към другите.“

Относно паралелите, които различни анализатори правят с 2009 година и подема на ГЕРБ тогава Михайлова поясни, че „2009-а е вселенски различна реалност от сегашната“.

„Днес нямаме Борисов и Трифонов. Днес имаме Трифонов – индивидуалният, самотният играч, лидер, самотният месия, спасител. И до него имаме образа на Радевото правителство като образ на колективния спасител. Според мен дойде вече времето на колективния спасител. Индивидуалният, личният спасител остава малко назад.“

Катя Михайлова е на мнение, че колкото повече парламентарни провали с правителства регистрираме, толкова повече ще се утвърждава фигурата на президента.

Парламентът - гаф след гаф. Президентът – все по-изправен.“

Снимка: БГНЕС

Относно мненията на роми в анкета по темата за изборните резултати и бъдещото управление Михайлова отбеляза: 

„Чуваме едни мъдри хора, които правят разлика между концерта и парламента. Това е една чудесна разлика, която всички трябва да се научим да правим.“


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!