Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 150 души участват в гасенето на пожара в Свиленградско

Продължават опитите да бъде локализиран пожарът край селата Студена и Планиново, Свиленградско, информира областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов.

Пожарът, възникнал вчера в следобедните часове, през нощта е достигнал площ от 2000 дка, от които над 600 са в горски територии. За момента той е низов, като за неговото ограничаване работят 3 тежки машини – една на пожарната и две на "Мини Марица-изток", както и 8 специализирани автомобила на горските стопанства. Засегнати са иглолистна борова гора и тревна растителност.

Работи се, мобилизиран е целия ресурс, за да се локализира. Близо 3 км е фронтът на пожара, няма опасност за населени места, каза още Минко Ангелов.

Отново се появи вятър, което способства за разширението на пожара на югоизток, каза областният управител на Хасково. По думите му са мобилизирани повече от 150 души за гасенето, включително военнослужещи от 31- ви механизиран батальон в Хасково,  доброволци от община Свиленград, екипи на пожарната от Хасково, Ямбол и Стара Загора, три тежки машини проправят просеки.

Областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов свика Областния кризисен щаб. Вероятна версия за пожара е обработката на пасища, откъдето е тръгнал огънят. В момента тече разследване. С цел предотвратяване на пожарите в най-топлия сезон на годината се подготвя заповед за забрана за обработка на пасища след 11:00 ч., съгласувана с министъра на земеделието, храните и горите. Заповедта е във връзка с горещото време и опасността от възникване на пожари. Със заповед на Oбластна администрация-Хасково от началото на април са определени мерки, които следва да се спазват през определения пожароопасен сезон в горските територии 05.04.2021 г. до 15.11.2021 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени