Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът за мандата на Гешев се пренесе и в парламента

В Народното събрание - 22 юли 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Темата за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев се пренесе и в Народното събрание.

Лидерът на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов заяви от трибуната на парламента, че подкрепя напълно действията на служебния правосъден министър Янаки Стоилов по повод днешното заседание във ВСС, на която се обсъжда започването на процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Христо Иванов заяви още:

„Нормалният ред е ВСС да разгледа това искане, да се произнесе по него и да отстрани Иван Гешев. Ние смятаме, че единственото нещо, което можем да кажем към ВСС сега, е, да осъзнава сериозността на националния интерес, с който борави.

И го призоваваме, ако все пак образуват такова производство, то да бъде публично - заради надделяващия обществен интерес и важността на това, което предстои да се случи.

Нека всички да видят с какви аргументи ще бъде взето едно или друго решение. Време е от дълбока конституционна промяна в българското правосъдие и особено по отношение на прокуратурата“.

Според Христо Иванов Гешев уронва системно престижа на съдебната власт, като думите му бяха подкрепени изцяло от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

В декларация от ДПС посочиха, че ще участват в консултации за всякакви реформи включително и за съдебна, но като става въпрос за престижа на съдебната власт, Йордан Цонев се обърна към депутатите с въпрос:

 „Ако искаме да говорим за това кой уронва престижа на съдебната власт, къде е тук разговорът за Лозан Панов, той не урони ли престижа на съдебната власт, той не беше ли и не е ли политически ангажиран, не участва ли в политически форуми, не изнася ли политически доклади,  не участва ли в политически събития, не е ли страна в политическия процес, въпреки изричната забрана е - ето за това имам много доказателства“.

И още: следващата седмица ДПС ще внесе искане за изслушване на служебния финансов министър Асен Василев във връзка със списъците по закона „Магнитски“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна