Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай няма да участва във втората фаза от изследванията за произхода на Covid вируса

От Уханската национална лаборатория по биобезопасност отрекоха за пореден път, че вирусологичният институт в града е разработвал, създавал изкуствено или допускал изтичане на коронавируса

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Институтът по вирусология в китайския град Ухан никога не е разработвал, създавал изкуствено или допускал изтичане на коронавируса.

Това заяви ръководителят на разположената в института Уханска национална лаборатория по биобезопасност Юан Чжимин.

По думите му досега няма доказателства за изкуствения произход на вируса или изтичането му от лабораторията.

Миналата седмица генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус заяви, че организацията се подготвя за втория етап на проучване на произхода на коронавируса и очаква прозрачност от властите на Китай. Той отбеляза, че първата фаза е изправена пред определени проблеми и нарече един от тях „достъп до данни, особено до данни в началото на пандемията“.

Гебрейесус също не изключи, че разпространението на коронавируса може да е резултат от „извънредна ситуация в лабораторията“.

Същевременно Китай отказа участие във втората фаза от изследвания за произхода на SARS-CoV-2

Планът на Световната здравна организация (СЗО) за втората фаза на изследването на произхода на коронавируса съдържа език, който не зачита науката и Китай няма да го следва, заяви Зенг Исин, заместник-ръководител на Държавния комитет по хигиена и здраве на Китайската народна република, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до предложението на СЗО за втората фаза на изследването, то съдържа език, който не зачита науката и здравия разум. Няма да следваме такъв план", каза той.

"Китайските власти подкрепят научните изследвания", каза още Зенг Исин.

Той също така отбеляза, че Китай "се противопоставя на политизирането на изследването на произхода на коронавируса и смята, че вторият етап трябва да се основава на резултатите от първата фаза".

По-рано от китайското външно министерство излязоха със съобщение, в което казват, че се надяват, че експертите на СЗО по време на нова фаза на изследване ще обърнат повече внимание на теорията, че коронавирусът е донесен в Ухан заедно със замразена храна и не се е разпространил  в резултат на теч от лаборатория, отбелязва БГНЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна