Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествениците влизат в софийските кина от 1 до 15 август

| обновено на 22.07.21 в 16:26
Филмът „Сами из Азия” ще бъде представен в първия ден на фестивала
Снимка: pozorcompany.com

Любителите на пътешествията ще имат пореден кино празник, който ще се проведе в първата половина на август с ексклузивни премиери в София и много идеи за нови дестинации.

За 15 дни фестивалът „Кино за пътешественици” ще покаже 17 филмови пътешествия - от безкрайните пясъци на Сахара, през прашните пътища на Етиопия и хладната красота на Исландия до красивите културни паметници на Исфахан.

Фестивалът ще започне с филма „Сами из Азия”, представящ вълнуващото пътешествие на Илайджа Пост и възрастния му чичо из непознатите кътчета на Китай през Лаос и Тайланд до красивия храмови комплекс Ангкор Ват в Камбоджа. Преди прожекцията на филма Мариана Панайотова ще сподели за своето пребиваване в Източен Китай и престоя си в град Нандзин.

Ден преди началото - на 31 юли, ще се състои вечер посветена на Япония, по време на която Здравко Григоров и Ангел Хаджийски ще разкажат за своите приключения в Страната на изгряващото слънце, а ексклузивно ще бъде показан филмът „Глътка чай”.

Здравко Григоров дори ще (се опита да) направи традиционен японски сладкиш, обеща самия той в ефира на Радио София от Саарбрюкен

Сред заглавията са още „От Кейптаун до Кайро с влак” на южноафриканеца Ник Шоу (4 август), „Камино де Сантяго“ (5 и 15 август) на швейцарските режисьори Йонас Фрай, Мануел Швайцер, „Исландия наведнъж“ (6 август), По пътищата на Куба“ (8 август), „Крепост”, представящ отблизо Приднестровието (10 август), „Спомени от Изтока” (13 август) - историята на пътешественик от ледена Финландия, посветил живота си на монголските легенди и японската поезия, и други.

Някои от прожекциите ще бъдат съпроводени със специално представяне и разкази на българи пътешественици, които имат преки впечатления от съответните страни.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с организатора Здравко Григоров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени