Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пандемията удари и винарите, браншът вече излиза от кризата

За да се ограничат кражбите и злоупотребите при прибирането реколтата ще се търси съдействието на полицията

| обновено на 23.07.21 в 08:50

За да се ограничат кражбите и злоупотребите при прибирането на гроздето от новата реколта и при изкупуването на продукцията и тази година ще се търси съдействието на полицията. Това заяви в Пловдив изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев на среща с представители на лозаро-винарския сектор. Той подчерта, че ще се работи също в синхрон  с  Агенция "Митници" и НАП. Ще се следи да няма изкупуване на грозде в нерегламентирани обекти, както и за внос на грозде от ЕС или от трети страни.
Значителното количество непродадено вино от миналогодишната реколта трябва да се реализира така, че да не се дебалансира пазара в следващите години. За това предупреди служебният заместник-министър на земеделието Явор Гечев на дискусия в Аграрния университет в Пловдив, организирана от Националната лозаро-винарска камара. 

Става дума за 80 милиона литра вино, което не е намерило реализация основно заради кризата около пандемията с коронавируса. 

Според изпълнителния директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев браншът е преодолял критичния период като от общо 327 винарски предприятия в страната само 3 са обявили ,че тази година няма да приемат грозде за преработка. 35 производители на грозде върху 711 хектара са се възползвали от държавната подкрепа за изкупуване на продукцията на зелено. 

Екипът на земеделското ведомство е разработил инструменти, които да компенсират разликите в подпомагането между българските фермери и западноевропейските им колеги, обясни Гечев. 

Става дума за взаимоспомагателен фонд, който да осигури оцеляването на бизнеса на производители, претърпели тежки щети, както и гаранционни фондове за износа на продукция в трети страни. 

Изравняването на директните плащания към българските земеделски производители с тези от Западна Европа се предвижда да стане едва през 2027 година.


Снимка: Радио Пловдив
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.