Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелските бази по южното Черноморие пълни



По южното Черноморие отчитат по-добър туристически сезон спрямо миналото лято. Очакванията са по-високата заетост на базите да се задържи до средата на август. 

Над 90% от летовниците са българи. В сезона на отпуските хотели и квартири по Южното Черноморие са пълни. Хотелиерът от Созопол Мария Жекова споделя: 

„В момента в града е доста запълнено във всички хотели и места за настаняване. Но това ще трае 30 дни. Миналата година хората идваха за по 2-3 дена максимум, сега се наблюдава, че българите правят по 5-6 нощувки“.

Подобно е положението в Обзор. В обекта на Елена Груева има резервации до септември.

„Високата заетост е последната седмица на юли до 8 август. Има доста високо търсене. Вижда се, че курортът е много оживен“.

Сред чуждите летовници по Южното Черноморие са чехи, румънци и украинци.

Според експерти миналата година страхът от Covid е блокирал част от летните почивки на българите. В момента хората са по-спокойни и вече планират отпуските си за обичайната почивка на морето.

От Туристическата камара в Бургас също отчетоха по-силен сезон и дори предупредиха да не се тръгва без предварителна резервация. Според експертите им свалянето на всякакви ограничения винаги ще е добре за туристическия бранш, но то не трябва да е на всяка цена. По-мъдър ход е сега да се запази ниският ръст на заболеваемост, да се увеличи ваксинацията на населението, за да се избегнат нежелани локдауни, посочват от организацията.

Повече чуйте в звуковия файл:
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна