Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джузепе ди Стефано като Каварадоси в „Тоска“ на Пучини

Снимка: giuseppedistefano.it

На днешния ден, 24 юли преди 100 години е роден Джузепе ди Стефано.

Съдбата го бе дарила с неземно красив глас и неустоим сценичен чар, които довеждаха публиката до екстаз…

Мария Калас и Джузепе ди СтефаноЗаписът, който може да слушате на 24 юли от 20 часа, е продуциран от EMI през 1953 година – част от златната колекция регистрации на легендарното трио Мария Калас, Джузепе ди Стефано, Тито Гоби недостижими в коронните си роли на Тоска, Каварадоси и Скарпия. А регистрациите на „Лучия ди Ламермур“, „Риголето“, „Бал с маски“, „Травиата“, „Палячи“… и днес са абсолютен хит в звукозаписните каталози.

Екипът на предаването се спря на „Тоска“ и заради маестро Виктор де Сабата, който начело на оркестъра на Миланската скала е сътворил истински шедьовър. Колкото до Каварадоси на Джузепе ди Стефано, специалистите са категорични: „Удивително вокално и артистично сливане с образа. Внезапни динамически контрасти, от които секва дъхът – от едва доловимо mezza voce до вихрен полет във височините…“.

Пак Нейно величество критиката провъзгласява Ди Стефано за всепризнат майстор-тълкувател на Верди и веристите. Заради неукротимия сицилиански темперамент, усет за драматургичното изграждане и сложната плетеница от страсти, нюансирани със завидно умение…



Съдържание на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини

Снимки: giuseppedistefano.it
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна