Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Момяна Гунева: Ако съдебната реформа е оставка на Гешев, това принизява идеята

Проф. Момяна Гунева
Снимка: БГНЕС

"Иска се някаква оставка, но не се казва защо. Всичко потъва в процедурни хватки и всеки, който се опита да се позове на закона, се сблъсква с обвинението, че е привърженик на този или онзи. Всеки един от тримата големи би могъл да се озове в подобна ситуация. Не бих казала, че ако в момента главният прокурор е основна цел на всички атаки, то останалите двама - председателите на върховните съдилища са абсолютно безупречни". 

Коментарът пред БНР е на проф. Момяна Гунева, специалист по наказателно право. 

"Какво да се контролира на прокуратурата? На кого да се отчита главният прокурор? На Народното събрание? Няма лошо в това, защото ще се даде възможност за дискусия по въпроса - какво прави този човек и дали изпълнява функциите си. Аз не се безпокоя от това, че една обективна оценка на дейността на обикновен човек представлява недопустимо вмешателство в неговата работа. Лансирането на идея прокуратурата да бъде под контрол на Министерството на правосъдието, това вече е недопустимо вмешателство на изпълнителната власт в съдебната". 

ВСС отхвърли искането за освобождаване на Гешев 

В предаването "12+4" проф. Гунева допълни: 

ко реформата в съдебната власт се изразява в това Иван Гешев да подаде оставка, то това е принизяване на самата идея за реформиране на съдебната власт. Реформата на съдебната власт се свежда до това да отговорим на въпроса - какво искаме". 

Интервюто с проф. Момяна Гунева можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна