Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с поети на XXI век в "Писмена"

Национална библиотека
Снимка: Ани Петрова

На 22 юли клуб "Писмена" ще срещне почитателите на съвременната българска поезия с четирима автори, издали първите си поетични книги през новото хилядолетие. 

От 19.00 ч. на реновираната тераса на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" започва литературно четене и разговор с Валери Валериев, Иван Ланджев, Йорданка Белева и Марианна Георгиева.

"Не ми е трудно да съчетавам правото и поезията. И правото е отношение към езика, подход към думите... Опитвам се да експериментирам с жанровете. Опитвам се да пиша разнообразно", сподели Валериев в предаването "12+4". 

Валери Валериев е роден през 1984 г. Завършва право в СУ "Св. Климент Охридски", работи като адвокат. От 2009 г. е член на Управителния съвет на Сдружението за международни състезания по право. Публикува стихове и разкази във в. "Литературен вестник”, сп. "Но Поезия", ДИАСКОП и други издания. През 2004 г. е отличен с награда в студентски конкурс за поезия на името на Никола Вапцаров. През 2006 г. печели конкурс за къс разказ на тема "Екстаз", организиран от сп. "Алтера". Неговата стихосбирката "Факти" (2015) е номинирана за Националната награда за поезия "Иван Николов". През 2018 г. излиза стихосбирката му "Кражбите зачестиха". 

Интервюто с Валери Валериев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени