Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Исак Бен Израел: Всеки ден ни дебнат нови хакерски заплахи

проф. Исак Бен Израел
Снимка: Личен архив

Скандалът около израелската софтуерна фирма "Пегас", чрез която са контролирани чрез телефоните им 50 000 политици, активисти и журналисти от страни на четири континента, постави въпроса за технологиите като бумеранг. В случая - платформа, създадена за борба с тероризма и организираната престъпност, попаднала в неподходящи ръце, лесно служи за подслушване и следене. 

Създателите на "Пегас" са бивши служители на израелското военно разузнаване. Системата работи почти незабележимо - чрез съобщение от непознат номер, което при отваряне дава неограничен достъп до устройството за извличане на данни, включване на камера и запис на разговорите. В най-новите версии на "Пегас" всичко това е възможно и без каквото и да е участие на собственика на телефона

Израел отрича да е продавал изобретението на държави от черния списък. В Тел Авив подозират, че става дума за търговска война, тъй като има купувачи за ноу-хауто на "Пегас", който са готови да платят 1 милиард долара, но създателите му отказват. 
Един от най-уважаваните експерти проф. Исак Бен Израел, който е директор на Института по киберсигурност в университета на Тел Авив.

Имало ли е начин от израелската фирма да предотвратят ползването на нейния продукт за политическо следене или за разправа с журналисти?

Когато произвеждаш технология, трябва да получиш съответните разрешения за продажбата ѝ. "Пегас" ги е получил. Не е продавал своята технология на страни, за които се знае, че нарушават правата на човека. Що се отнася до държавите, където съвсем легално продуктът им е бил продаден, целта за придобиване на технологията е била за борба с тероризма и организираната престъпност. Страните купувачи носят отговорност, ако платформата им е била използвана за политическо преследване и за следене на журналисти. Това е все едно да обвиниш фабрика, която произвежда ножове, че някой от клиентите е използвал ножа за убийство, или завод за автомобили, ако с неговата марка кола, натъпкана с взривове, терорист-камикадзе се вреже в тълпата. 

Когато всички бяха пред компютрите си заради пандемията, какви са предизвикателствата? 

Вероятността от кибератаки се увеличава толкова, колкото повече светът е зависим от интернет. Когато хората са пред компютрите, там са и хакерите и тук не става въпрос дали хакерите са престъпници, терористи или обслужват диктаторски държава. Заради пандемията политиците, бизнесмените и хората пренесоха своята активност във виртуалното пространство, водят преговори, подписват важни договори. 

През последната година и половина се увеличава броят на засегнатите от кибер нападения. Всички важни дейности се извършват в мрежата, което е много удобно за хакерите. Потърпевшите от атаките им се обръщат за помощ към нас, най-често заради "заключен“ достъп до паметта на компютъра. Обикновено има искания за откуп, за да разблокират устройствата. Сред потърпевшите бяха не само частни лица и фирми, но и корона-отделения на някои болниците по цял свят. Киберпрестъпниците се интересуват главно от парите и по-малко от контрола, който могат да имат върху информацията. 

Израел е една от първите страни, които създадоха защита на телефоните на отделните граждани, а не само на военните и държавни институции. За нас това бе научно и търговско предизвикателство. Държим една десета от световния пазар на технологии за компютърна защита. Стотици, дори хиляди различни фирми и държави, се обръщаха към нас да решим срочно конкретни възникнали казуси. В глобален мащаб около 30 процента от киберзащитата на телефоните на обикновените хора е наша, дори те да не знаят, че ги защитаваме. Просто в мобилния им телефон или в компютъра е монтиран продукт, който ние сме изобретили. Израел обикновено се свързва със стартъп компании. Пазарният им дял е около 10%. Но имаме и по-големи компании, които вече не са начинаещи. Оборотът на всяка от тях надминава милиард долара. Тези големи израелски фирми държат една трета от световния пазар. 

Не мога да кажа какво е най-голямото или най-известното ни изобретение. Всеки ден ни дебнат нови хакерски заплахи. Те изискват оригинално, нестандартно мислене, за да бъдат обезвредени. Така че най-голямото ни откритие предстои. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна