Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекъсване на интернет доведе до блокиране на големи уебсайтове по целия свят

Голям брой водещи уебсайтове на авиопревозвачи, банки и технологични компании по целия свят излязоха офлайн за кратко в четвъртък в резултат на прекъсване на интернет, включително официалните уебсайтове на Delta Air Lines, British Airways, UPS, AT&T и Costco.

"Изпитваме временни технически проблеми, обслужващи нашите клиенти на delta.com и мобилното приложение Fly Delta ... Извиняваме се за забавянето и работим за възстановяване на сайта възможно най-бързо", отбеляза Delta на своя уебсайт.

Засегнатите уебсайтове се зареждат много бавно или не могат да се заредят, докато показват съобщението „DNS error“.

Доставчикът на облачни услуги Akamai Technologies е предупредил за инцидент с услугата „Edge DNS“, отбелязвайки "частично прекъсване" на уебсайта си.

"Приложихме поправка на този проблем и въз основа на текущите наблюдения, услугата възобновява нормалната си работа“, казаха от компанията малко по-късно в Туитър.

Компанията Oracle Corp заяви, че наблюдава глобалния проблем, свързан с доставчик на DNS-решения, базиран на облачна услуга, засягаща достъпа до много интернет ресурси, включително собствените облачни услуги.

DNS е услуга, която превежда четливите имена на домейни в машинно четими IP адреси, свързвайки всеки IP адрес с конкретен сървър и доставяйки заявената страница на телефона или лаптопа на потребителя.

През юни множество прекъсвания засегнаха социалните медии, правителствените и новинарските уебсайтове по целия свят, като някои информации сочеха за проблем с доставчиците на услуги за облачни изчисления, базирани в САЩ.

Около 3500 потребители съобщиха за проблеми с уебсайта на Airbnb, докато близо 1500 потребители на Home Depot съобщиха за проблеми, според уебсайта за проследяване на прекъсванията Downdetector.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна