Eмисия новини
от 10.00 часа

НС изслушва служебните министри на вътрешните работи и на правосъдието

Бойко Рашков: Главният прокурор фактически е недосегаем

| обновено на 23.07.21 в 12:50
Служебният МВР шеф на изслушването в парламента.
Снимка: БГНЕС

Депутатите изслушаха днес служебните министри на вътрешните работи и на правосъдието - Бойко Рашков и Янаки Стоилов, във връзка с искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. В парламента стана ясно, че Рашков ще сезира определен прокурор за изнасянето на СРС от страна на Гешев.

В началото на изслушването депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Николай Хаджигенов, вносител на искането за изслушване, определи решението на Висшия съдебен съвет от вчера като недопустимо:

„Политическата каста, която остави мръсните си лапи върху съдебната власт и върху правосъдието изобщо, вчера заслужи напълно аплодисменти за това. Изнесоха 5-часова пледоария в защита на, забележете, главния прокурор Иван Гешев. Не на прокуратурата, не правосъдието, а не едно физическо лице – Иван Стоименов Гешев. В момента това е най-видимият цирей върху тялото на правосъдието“.

Председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова от своя страна видя нова коалиция, която брани Гешев и „която вижда в огледалото главния прокурор…Там са представители на ГЕРБ, на ДПС, на „Атака“ и на БСП“.

Бойко Рашков подчерта, че материалите за сигнала за нарушения на Иван Гешев са събирани повече от година. Те са от различни професионални организации. По думите на Рашков главният прокурор неправомерно е разпространил факти, събрани със СРС, които по закон се използват само за нуждите на наказателното производство.

"В съдебната практика има случай на осъждане на лице точно за това престъпление. И тъй като в нашата Конституция изрично е посочено, че България е правова държава, трябва да си поставим въпроса след като един човек е осъден за такова престъпление и сега друг е извършил също такова престъпление, следва ли да се образува наказателно производство и срещу този или не. Аз съм дълбоко убеден, че трябва да се образува такова досъдебно производство".

„Множество адвокатски колективи, няма да пропусна Хелзинкския комитет, Висшия адвокатски съвет, фондация Български адвокати за правата на човека и други. На тези сигнали Висшият съдебен съвет не е обърнал абсолютно никакво внимание. А сега, когато същите тези сигнали съставляват част от този материал, внесен вчера от министъра на правосъдието, се казва, че са с изтекли срокове. Оттук всеки от вас може да си направи извода, дали във ВСС някой е имал намерение да ги разглежда“.

Рашков ще сезира определен прокурор за изнасянето на СРС от страна на Иван Гешев.

Въпросът на Николай Хаджигенов „Недосегаем ли е главният прокурор?“ е право в десетката, посочи още Бойко Рашков и уточни:

Досегаем е главният прокурор у нас юридически. И както видяхме вчера - недосегаем е нашият главен прокурор фактически. Защото ВСС очевидно съмнявам се, че се състои от членове, както повелява Конституцията и Законът за съдебната власт, от представители с високи професионални и нравствени качества“.

Страстите се нажежиха след въпрос на Тома Биков от ГЕРБ: „Кой да бъде главен прокурор? Номинирайте го от името на президента, от името на г-н Божков… С нищо не се справихте тогава (през 90-те г. - б.р.), г-н Рашков, най-мутренските години бяха тогава, с Георги Илиев не се справихте, с Васил Илиев не се справихте, с Илия Павлов не се справихте“.

Рашков отговори:

Бях избран за народен представител, седях тук и се държах много по-прилично. Що се касае за мутренските времена, съжалявам само за едно: че тогава не справихме с вашия лидер. Но има време, от вас зависи, дайте ми тази възможност“.

В реакция на ГЕРБ Томислав Дончев заяви:

„Министърът на вътрешните работи от тази трибуна каза, че ще се справи с един партиен лидер. Единственият исторически аналог, който мога да намеря, е със случилото се през 1947 г. от тази трибуна Георги Димитров каза на Никола Петков: „Вие отивате в затвора“.

Съпартиецът му Маноил Манев коментира:

„Това обаче, че не можете да се разберете в кулоарите и в кабинетите си кого да правите министър, кой да арестува и кой да ви е флагманът на терора, а го правите от трибуната на Народното събрание, това вече е дъното на парламентаризма“.

Парламентът също може да изслушва наново Иван Гешев с доклад по теми, набелязани от депутатите, и за това внасял ли е 6-месечни отчети за финансовите разходи на Бюрото за защита. 

Заявката за изслушване на Рашков и Стоилов Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" даде още преди новият парламент да започне работа. Това беше и една от първите инициативи на формацията в сряда.

"Внасяме искане за изслушване на министрите на правосъдието и на МВР по повод искането за отстраняване на главния прокурор. На 46-ото народно събрание е отговорността да създадем среда за истинска съдебна реформа, която да осигури европейски стандарт на правова държава", заяви лидерът на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова. 

Вчера и Янаки Стоилов посочи, че въпросът трябва да се обсъжда в Народното събрание, където ще изпрати всички данни, с които разполага.

Янаки Стоилов за нарушенията на главния прокурор:

"Липса на еднакви критерии при преценката и действията по случаи, засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности, използване на служители от Бюрото за защита на свидетели за извършване на претърсвания и изземвания в сградата на Президентството, което е злоупотреба с техните служебни задължения".

Министърът на правосъдието подчерта, че Конституционният съд може да тълкува взаимодействието между Висшия съдебен съвет и другите институции, както и че парламентът също може да изслуша отново Иван Гешев с доклад по теми, набелязани от депутатите.

Изслушването на двамата министри бе единствена точка в дневния ред на днешното пленарно заседание.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.