Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството все още не може да предаде всички изборни книжа и машини на ЦИК

Външно министерство предлага гласуване по пощата

| обновено на 23.07.21 в 18:23
Министърът на външните работи Светлан Стоев
Снимка: Пресцентър на МВнР

Министерството на външните работи предлага гласуване по пощата с активна регистрация за избирателите в чужбина. Това обяви служебният министър Светлан Стоев. Министерството очаква на президентските избори секциите зад граница да са между 900 и 1000, а в условията на пандемия организацията на вот в два тура би била изключително трудна, категорични са експертите в министерството.

Все още не всички изборни книжа и машини са предадени на Централната избирателна комисия, тъй като пандемията усложнява връщането им в България, обясни Иван Кондов - ръководител на работната група "Избори" във Външното ни министерство:

"В Република Южна Африка определеният служител да прибере книжата е дал положителен тест за Covid-19 и цялото посолство в момента е под карантина, а пък в Австралия са въведени много строги ограничения. Просто не можем да изпратим никого, за да прибере книжата".

Ето защо от министерството предлагат законови промени до следващия вот. Една от тях е създаване на Районна избирателна комисия в чужбина, обясни министър Светлан Стоев:

"Организирането на избори е демократичен процес, но има начини, цивилизовани, този процес да става и това е болшинството от практиките на европейските държави-членки на Европейския съюз чрез активна регистрация и гласуване по пощата" - заяви Стоев.

По думите му, за да бъде по-добра организацията на вота зад граница, от министерството предлагат сформирането на районна избирателна комисия „Чужбина“.

„При положение, че има политическа воля, МВнР е предоставяло нееднократно информация как се правят избори в чужбина по пощата и това не е нещо, което трябва да се измисли, въпросът е да се поеме по този път“, заяви Стоев.

До 30 юли трябва да бъдат предадени всички изборни книжа от вота на 11 юли.

782 избирателни секции бяха отворени в 68 държави за вота на 11 юли. Оценката на външното министерство е, че организацията на изборния процес е била успешна.

Отминалите избори на 11 юли бяха първите, в които машинният вот бе задължителен с изключение на секциите, в които бе невъзможно провеждането му.

Промените в Изборния кодекс, направени от 45-тото Народно събрание, поставиха предизвикателство пред организирането на вота в чужбина. Министър Светлан Стоев ще присъства на отчета на организацията на изборите зад граница по новите правила.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна