Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски учени: По-дълъг интервал между дозите на "Пфайзер" води до повече антитела

Снимка: Ройтерс

По-дълъг интервал между първата и втората доза на ваксината срещу Covid-19 на "Пфайзер/Бионтех" (Pfizer/BioNTech) кара имунната система на организма да произвежда повече антитела за борба с инфекцията, смятат британски учени от университета в "Оксфорд", цитирани от Би Би Си.

Според експерти тези констатации подкрепят решението на Обединеното кралство за удължаване на интервалите на дозиране от първоначалната препоръка от три седмици. Изглежда, че интервалът от 8 седмици е най-добър за справяне с варианта Делта.

В края на 2020 Великобритания първоначално удължи периода на поставяне на двете дози до 12 седмици.

С напредването на ваксинационната програма обаче във всички възрастови групи - вече на всички над 18-годишна възраст е била предложена поне първа доза - хората са насърчавани да се стремят да получат втората си доза по-рано - след осем седмици.

В проучването изследователите сравняват имунните отговори на 503 служители на Националната здравна служба, които са получили двете дози през различни интервали през 2020 г. и началото на 2021 г., когато вариантът Алфа, идентифициран за първи път в Кент, бързо се разпространяваше.

Нивата на антителата в кръвта им са били измерени месец след втората доза ваксина. 

Проф. Сузана Дуанчи, главен изследовател в проучването, към Оксфордския университет, заяви, че две дози са по-добре от една, но времето на втората е малко гъвкаво в зависимост от обстоятелствата.

За настоящата ситуация във Великобритания тя посочи, че най-добрият интервал е 8 седмици.

Според данни на Агенцията по обществено здраве на Англия ваксината на "Пфазйер/Бионтех" е ефективна за намаляване на нивата на сериозни заболявания, прием в болница и смърт, дори след една доза.

Министърът за ваксинационния процес Надим Захауи заяви, че заключенията от проучването са важни не само за Великобритания, но и за света, като ни помагат да разберем по-добре механиката, която стои зад имунния ни отговор на Covid -19, и значението на получаването на двете дози ваксина.

Той призова всеки възрастен човек да приеме две дози от ваксината, за да защити себе си и хората около нас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени