Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тошко Йорданов: В коалиция с партии няма да влезем

| обновено на 23.07.21 в 10:10
Снимка: Фейсбук/Румен Радев

Партия „Има такъв народ“ вижда добри шансове за съставяне на ново правителство, но няма да влиза в коалиции, а ще търси подкрепа по политики и приоритети от останалите четири формации, които е поканила за преговори. Това заяви председателят на нейната парламентарна група Тошко Йорданов след консултациите при президента Румен Радев около връчването на мандата за кабинет.

Държавният глава призова да бъде направено всичко възможно страната да се сдобие с редовно правителство, което заедно с парламента да се заеме с неотложните задачи.

След срещата Йорданов заяви и пред журналисти, че вариантът за нови избори не е напълно изключен и е възможно да се стигне до него, "ако останалите партии подходят тясно партийно".

"По мое разбиране, от декларациите на останалите политически партии - "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме", до голяма степен БСП и, колкото и да е странно, по-приоритетите на някои неща и ДПС, нещата са едни и същи за всички, независимо от отделните политически акценти. Така че, според нас, ако успеем да стъпим на нещата, които ни обединяват, шансовете да има кабинет са добри. Ако не успеем, няма да има. Срокове не мога да кажа, не съм врачка, за да говоря напред. Факт е, че започват консултации още днес. Според това как ще протекат, ще стане ясно дали ще има предсрочни избори или ще има кабинет".

"Партньор означава да си в коалиция с някой. Ние в коалиция с партии няма да влезем. Ще проведем разговор и ще изложим нашите виждания кои са приоритетите пред страната! Ако другите партии сметнат, че те покриват техните приоритети до някаква степен, ще преценят дали да подкрепят кабинета, или не. Това е", допълни Йорданов.

В приветствието си към политиците преди разговорите Радев да ги поздрави за победата:

"Страната ни е изправена пред редица предизвикателства и във външен, и във вътрешен план. Българският парламент и българското правителство, редовно избрано, имат да решават важни задачи - да продължи процесът по укрепване на държавността, по гарантиране на стабилна, предсказуема правна рамка за българския бизнес, за инвеститорите, за важни социални въпроси, за решаване на неотложните проблеми, свързани с дълбока реформа, за актуализация на бюджета. Всички чакат. Трябва в най-скоро време, то ще бъде внесено другата седмица, да се актуализира и бюджетът. ЕК вече постави ясни условия в дебата по съгласуване на Плана за възстановяване и устойчивост, че настояват за ясен календарен срок за въглищен преход, настояват и обвързват плана с дълбока съдебна реформа". 

Радев призова ИТН да остави на заден план тезата за нови предсрочни избори и да се опита да състави редовно правителство:

"Мога да си позволя да не бързам с мандата, но това ще зависи изключително от вас. Ще държа на тази връзка, за да имам обратна информация как вървят консултациите. Трябва да имаме правителство, разбира се, не на всяка цена! Една безпринципна коалиция може да бъде много по-вредна, отколкото липсата на правителството, но аз очаквам този път да бъдат изчерпани всички опции. Нека не бързаме с формулата: "Нямаме обща визия, нямаме общи приоритети, нямаме общи цели, отиваме на предсрочни избори". Има неотложни задачи, които не могат да бъдат решени от служебен кабинет".

"Всички разбираме, че отговорността е наша като победители в отминалите избори. Ние сме наясно, че трябва да се опитаме да съставим кабинет и парламентът да работи, защото от всичко, което изредихте, огромна част се случва вътре в парламента, не е функция на МС. Искрено се надявам и останалите политически партии, изключвам, разбира се, ГЕРБ, с които ние контакти няма да имаме под никаква форма, също да надскочат някои свои партийни цели, защото ние сме различни политически субекти и всеки от нас има приоритети, а понякога те се разминават. Истината е, че има някои основни неща, по които аз лично не виждам противоречие с останалите политически партии. Ако всеки един политически субект надскочи някои свои партийни пристрастия и точки в програмите си, които видимо са несъвместими с останалите, би трябвало, опирайки се на общите ни цели, да успеем да съставим достатъчно стабилно парламентарно мнозинство, което, дори да е плаващо по определени въпроси, все пак да може да излъчи кабинет", каза заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и допълни "Ние от ИТН ще предложим кабинет". Вариантът за предсрочни избори е, ако останалите партии подходят тясно партийно, добави той и заяви, че след срещите на ИТН с останалите партии: "ще бъдем и ние, и вие много по-наясно с възможностите за съставяне на правителство".

Разговорите, които ще проведе "Има такъв народ" с другите формации, ще са за приоритети и политики, а не за коалиционно управление.

Ние сме готови да поемем отговорност, обяви и депутатът от ИТН Станислав Балабанов:

"Тук не става въпрос за коалиция бъдеще, не става въпрос за "златни пръсти", не става въпрос за министерски постове и покани. Тук говорим по демократичен начин с колегите от тази пленарна зала и ще видим  на база на тези разговори какво ще стане в следствие на разговорите. По отношение на кабинет и коалиция ние няма да мръднем от нашата позиция, тоест те няма да участват така или иначе в кабинета. Просто всички искат да ни изслушат и ще ни изслушат".

По думите му ГЕРБ не са поканени на консултации, тъй като са "лицето на компрометирания модел на управление". Консултациите започват днес и ще продължат до неделя. Първият разговор е днес от 15.30 с "Демократична България".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна