Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Творби на номинираните за Наградата БАЗА показва СГХГ от 27 юли

На откриването от 18 ч. обявяват победителя, който ще пребивава 2 месеца в Ню Йорк

Снимка: Георги Нейков, БНР

Номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2021 ще бъдат представени в изложба от 27 юли до 29 август в Софийската градска художествена галерия. На откриването ще бъде обявен победителят в ежегодния конкурс, призът ще предостави възможност за двумесечно пребиваване на един художник от България в Ню Йорк.

Наградата съществува вече 14 години и се очаква с нетърпение от творците, разказа пред Радио София Мария Василевакуратор, критик и изкуствовед, инициатор и основен организатор на конкурса за млади художници БАЗА.

„Много млади художници се стремят да участват. Така се съизмерват. Самият конкурс задава насоки и тенденции.“

БАЗА е част от Международната мрежа Награди за млади художници (YVAA), основана през 1990 г. Днес в 12 европейски държави функционират подобни конкурси, които носят различни названия и са менажирани от местни културни организации с нестопанска цел.

Членовете на журито на БАЗА за 2021 г. са: Ани Васева (режисьор), Миряна Тодорова (художник), Красимир Терзиев (художник), Мартин Пенев (художник) и Радослав Механджийски (куратор).

Мария Василева е убедена, че България е в крак със световните тенденции на съвременното изкуство и у хубаво, че има организации и институции, които подкрепят младите артисти.

Предизвикателство пред творците е да бъдат крачка пред очакванията на иначе много отворената и подкрепяща българска публика.

Чуйте разговора на Таня Марковска с куратора.

  • Наградата БАЗА в България е основана по инициатива на Мария Василева и се ръководи от Института за съвременно изкуство – София и от Фондация „Едмонд Демирджиян“. За първи път тази година към инициативата се присъединява и фондация „Лъчезар Цоцорков“ с финансова подкрепа за участниците.

  • Конкурсът е ежегоден. В него могат да участват художници до 35 г., които кандидатстват с портфолио. Жури с 2-годишен мандат номинира между 4 и 8 участници.

  • Носителите на Наградата БАЗА имат възможност да се представят със самостоятелна изложба в галерията на Института за съвременно изкуство – София.

  • Носители на наградата БАЗА досега са: Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014), Александра Чаушова (2015), Димитър Шопов (2016), Мартина Вачева (2017), Мартин Пенев (2018), Вълко Чобанов (2019), Мария Налбантова (2020).

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.