Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Българите в РСМ да бъдат записани наравно с останалите народи в македонската Конституция

Снимка: mfa.bg

България настоява в Конституцията на Република Северна Македония да бъдат записани българите в страната наравно с другите народи, заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев. 

"Ако вие погледнете Конституцията на РСМ след 2001 година, там българите като народност, която населява територията на настоящата държава, не фигурират като такива. Има сърби, има албанци, има роми, има турци, бошняци, но няма българи".

По думите на министър Стоев страната ни трябва да се съобрази със съществуващите реалности в съседната ни държава. Ето защо той препоръчва разширяване на основата, на която редовното правителство може да води двустранните преговори.

"И това съм го казал и на македонската страна, че най-прекият път е постигането на двустранно споразумение. Постигане на двустранно споразумение относно прилагането на вече подписаните договори между българската и македонската страна".

Стоев подчерта, че българската позиция категорично остава, че бъдещето на Република Северна Македония е в Европейския съюз и обърна внимание, че повече от година Скопие не изпраща посланик в София, а езикът на омразата продължава да бъде сериозен проблем в двустранните отношения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени