Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дистанционното обучение е задълбочило образователните неравенства

Николай Денков: Над 20% от явилите се на НВО не са се справили нито с изпита по български, нито по математика

| обновено на 23.07.21 в 15:35
Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Дистанционното обучение е задълбочило образователните неравенства и е повишило риска от отпадане на ученици от системата на образованието.

Това заяви ресорният министър Николай Денков.

Най-негативно се е отразило онлайн обучението на резултатите от изпита след 7-и клас по математика. 50% от учениците са получили оценка между слаб 2 и среден 3.

По български език и литература резултатите са по-високи, уточни Денков. 21% от учениците са оценени между слаб 2 и среден 3. През последните 10 години училище напускат между 12 и 14% от децата.

"Над 20% от явилите се на националното външно оценяване не се справят нито с изпита по български език и литература, нито с изпита по математика. Ето нова наричаме риск от отпадане".

Нужда от електронни устройства за дистанционно обучение, имат близо 44 хиляди ученици, показват данните от анализа на Министерството на образованието и науката. През новата учебна година ще настояват за присъствено обучение, доколкото е възможно. Освен неравен достъп на всички до електронни устройства, проблем при електронното обучение е бил и достъпът до интернет. Малко над 43% от децата в градовете са имали интернет връзка, но в селата процентът пада под 12%.

Анализът отчита и ръст на неизвинените отсъствия със 70%. Всеки втори учител казва, че част от учениците често не са присъствали докрай в онлайн часовете, а всеки трети е имал редовно отсъстващи ученици. Това е една от причините, поради която от Министерството на образованието държат на присъствена форма на обучение, а дистанционно ако се налага.

Според статистиката ваксинираните учители са около 40%. Въпреки това ваксинацията за учители няма да бъде задължителна, поясниха още от образователното ведомство.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна