Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да отстъпим от искането българската политика да се обърне срещу корупцията

Христо Иванов: Би ни притеснило оставането на ДПС в крайната конфигурация

"Демократична България" готова да допринесе за съставянето на правителство, но не на всяка цена

| обновено на 23.07.21 в 14:38
Президентът Румен Радев се ръкува със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, зад него е Атанас Атанасов.
Снимка: БГНЕС

Обединение "Демократична България" е готово да допринесе за съставянето на редовно правителство, но няма да направи това на всяка цена. Това заяви председателят на парламентарната група Христо Иванов пред президента Румен Радев в рамките на консултациите на държавния глава преди връчването на мандат за съставяне на правителство. 

"Фокусът ни сега е върху първия мандат. Това е най-здравословната опция, която съществува от гледна точка на демократична подкрепа. Много внимателно ще дадем подкрепата си и с голяма отговорност и само за нещо, което наистина вярваме, че може да върви напред. Ако просто ще бъде претакване на неща, които досега сме ги живели, вярвам, че и без нас ще стане. Отговорността за конструирането на тази формула е на колегите от "Има такъв народ". От наша страна те ще видят отговорност и възможност за партньорство, ако искат такова",заяви Христо Иванов в отговор на призива на президента партиите да намерят разумния компромис, за да бъде съставен редовен кабинет. 

Иванов подчерта след срещата с държавния глава, че от ДБ са готови да дадат принос за излъчване на редовен кабинет, но инициативата е при ИТН:

"Няма да отстъпим от това българската политика да се обърне срещу корупцията, което включва съдебна реформа, дълбока реформа на службите, мерки за борба с изпирането на пари".

Той беше категоричен, че ДБ има подготвени хора, ако бъдат поискани, но не се стремят към самоцелно излъчване на хора за властта:

"Нямаме интерес да излъчваме хора в някакъв пробит кораб". 

Относно предстоящи разговори на ИТН и с ДПС, съпредседателят на ДБ коментира:

"Би ни притеснило не започването на разговори с ДПС, а оставането им в разговор, би ни притеснило оставането им в крайната конфигурация".


Преди срещата си с "Демократична България" президентът Румен Радев проведе консултации и с представителите на партия "Има такъв народ" и на БСП. От партията с лидер Слави Трифонов заявиха, че виждат добри шансове за съставяне на ново правителство, но няма да влизат в коалиции, а ще търсят подкрепа по политики и приоритети от останалите четири формации, които са поканили за преговори. От БСП заявиха пред държавния глава, че трябва да бъде съставен редовен кабинет с ясни приоритети и времеви хоризонт. По-късно следобед предстоят срещите на президента и с представители на ДПС и на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!". От ГЕРБ-СДС отказаха участие в консултации с държавния глава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!