Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достена Лаверн: Демокрацията е в криза, а системните партии участват в едно огромно шоу

Хората искат да се изчисти връзката между мафията и държавата, смята още антропологът

Снимка: Иван Русланов

Слави Трифонов не е български феномен“, каза БНР Достена Лаверн, културен антрополог в коментар за това какво става когато се смеси политиката и шоуто.
„Такива избори имаше и в Италия, в Украйна и това е феномен, който засяга цяла Европа, и света дори, защото демокрацията е в криза, а системните партии също участват в едно огромно шоу, тоест тази демокрация, която се декларира от системните партии, също не е по-добра от тази на шоумените.

И не бива да хвърляме цялата вина върху Слави Трифонов, нито върху българския народ, като го изолираме като отделен феномен.

Слави беше извънсистемен играч във визията на хората, с аурата на едни мачо, борец за справедливост от екрана, влизайки в образа на човек, на който му беше смачкано отвсякъде достойнството през годините - като се започне от 90 – те години, когато мутрите не бяха наказани, което пък доведе до това българинът вече да не вярва на политиката, партиите и институциите“, поясни още Лаверн.

"Затова и тази ниска избиратгелна активност сега на тези избори. Аз не чух никъде на тези избори да се говори за сериозните неща, които угнетяват българина от години наред - липсата на корпоративен данък почти у нас, жестокото експлоатиране на хората на труда, как ще се оправят болници, пътища, как ще се оправи социалната ни система, щом нямаме дори един корпоративен данък на нивото на Европейските стандарти, това са основните неща - и така Слави - разпозанат като борец срещу злото! Но за какво зло говорим - хората искат да се изчисти връзката между мафията и държавата, но тя може да бъде изчистена само с конкретни политики, които най-сетне да въведат минимална справедливост в системата!

И разбира се, отвращението от това интелигентни хора да участват в политиката - това и мен ме накара повече да не участвам в политиката", каза още Лаверн.

По думите на антрополога българският народ няма вина за случващото се:

"Този народ годин наред е бил тъпкан.  Докато моралният модел не се смени за всеки от нас - идеята да смачкаме слабия - това гнети всички ни! - това ни прави неспособни да поемаме отговорност", каза още Лаверн.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна