Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Театър на село

Среща с театъра като интердисциплинарен диалог ни предлага 22-ото издание на „Шекспировия театрален фестивал“ на школата „Петровден“, който се провежда в село Паталеница, област Пазарджик. Идеята на фестивала е да срещне студенти по актьорско майсторство, специалисти от различни краища на света и деца, които са заинтересовани от театралното изкуство. През годините Шекспировия театрален фестивал работи с различни детски школи, професионални трупи от Обединеното кралство и Сорбоната. Тази година гост режисьор на събитието е Тери Фендър от Обединеното кралство. Заедно с нея български студенти по актьорско майсторство, ще представят постановката „Комедия от грешки“ на 23-ти и 24-ти юли от 21 часа в двора на основно училище „Константин Величков“ Паталеница. Тези срещи в рамките на школата с различни хора то света, ставаха по различни проекти, идва момент, когато нещата трябва да се преобърнат да има нещо ново, твърди Инна Церовска, за експеримента, наречен „Шекспиров театрален фестивал:

„Идеята за школата ни хрумна случайно с Христо Церовски, не си представяхме, че ще се превърне в такава традиция. Но творците, които се събират тук, оставят много силна емоция, тези актьори успяват да научат неща, които в други пространства не се случват в България, учат се на нови неща, защото нещата са различни, винаги сме се стремели да направим това, което са правили Шекспировите театри, първоначалната концепция за театър навън. С предстоящото представление „Комедия от грешки“ публиката ще се залива от смях и ще си вземе своите поуки, ще припознаят себе си и собствените си грешки.“

Автобус ще извозва желаещите да гледат представлението в Паталеница от центъра на Пазарджик в 20 часа и на 23-ти и на 24-ти юли. Фестивалът среща и деца с любимото театрално изкуство на сцената. Тази година ще се включат актрисите и децата от театрална школа „Пластелин“ към Пазарджик.

Тери Фендър стои в челните редици на актьорското обучението във Великобритания през последните двадесет години, като сред различните ѝ позиции са тази на директор на Guildford School of Acting към Университета в Съри, а в момента тя ръководи Академията по музикално и театрално изкуство на университета Falmouth.

В постановката участва екип от талантливи млади актьори. Ветеранът сред тях, с най- много участия в Паталеница, е актьорът от Сатиричен театър „Алеко Константинов“ Константин Икономов. С други участия през годините са Самуела-Ивана Церовска, Крис Атанасов, Велизар Емануилов и Татяна Йолинска. Хореографията е поверена на Калина Георгиева, част от екипа на Атом театър. Сценографията и костюмите са дело на Теодора Лазарова и Илина Грозева. Композитор е Милен Апостолов, който в последните години активно пише музика за театър и кино, носител на „Икар“ 2020 за театрална музика.

Повече за събитието разказва Инна Церовска, ръководителят на школата „Петровден“ в „Артефир“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.