Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разграденият двор, който наричахме "лично пространство"

Дамяна Велева, Михайлина Павлова и адв. Жулиета Мандажиева в студиото на "Мрежата"
Снимка: Таня Димова

Когато филмовият сценарий се настани нахално в живота ни – или какво се крие зад специализирания софтуер „Пегас“? 

Разговор в „Мрежата“ с Дамяна Велева от „Свободна Европа“ и адв. Жулиета Мандажиева от „Цифрова република“ – сдружение, което се занимава с поощряването на отворения достъп до информация и защита на правата на гражданите онлайн.

Как може "Пегас" да се превърне в Троянския кон и каква е кашата с древногръцката митология?

Какво показва мащабното съвместно разследване на френската журналистическа организация Forbidden Stories, Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) и още 17 световни медии, между които The Washington Post, Le Mondе, The Guardian, Die Zeit, Süddeutsche Zeitung?

Какво е усещането да бъдеш следен и да бъдеш на показ?

За какво служат метафорите?

Дамяна Велева: „Метафората с Троянския кон е заради това, че той прониква в телефона ви, без да разберете и програмата е толкова опасна, защото по незабележим начин заразява телефона, а това може да се случи чрез едно обикновено телефонно обаждане, на което не е нужно да отговорите, не е нужно никакво действие от страна на човека, ползващ телефона, за да се активира софтуерът. До преди няколко години софтуерът е работил по друг начин, чрез линк, който се е изпращал като текстово съобщение и човек, ползващ телефона, е трябвало да кликне на линка, да го отвори и чак тогава той се е активирал. Сега даже такова нещо не е нужно и това прави „Пегас“ изключително опасен и показателно е, че израелското военно министерство го квалифицира като оръжие. Софтуерът е класифициран като оръжие и се изисква специално разрешение от военното министерство за всяка една експортна сделка, която се случва.“

Мобилният телефон се превръща в подслушвателно устройство

Адв. Жулиета Мандажиева: “На практика това е ново поколение навлизане в личното пространство. Говорим за „хакване“ на мобилно устройство. Това, което този софтуер прави, е, че той чете данните на устройството в момента, в който те се създават, активира микрофона и той започва да подслушва и разговорите, които се водят извън него, а камерата наблюдава какво се случва, т.е. това е едно виждащо око и слушащо ухо до теб. Ако искаме да имаме таен или поне неприхванат разговор, на който никой не трябва да става свидетел, то по-добре е нашият телефон да бъде изключен, с извадена батерия и много далеч от нас.“

За българската връзка, за този международен скандал и до какви мерки ще доведе той в международното законодателство, и ще има ли влошаване на отношенията между държавите – можете да проследите в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени