Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се суши банският старец и за свинския бут в Разложко

Снимка: Ани Петрова

Лятото  е сезон, в който  много хора съчетават почивката в планината с кулинарните познания и дегустации. В Района на Банско и Разлог най-търсените деликатеси са сушеният свински бут и „бански старец“.  Едва ли са много хората обаче, които знаят колко труд, търпение и майсторлък стоят зад готовия за консумация домашно приготвен деликатес. И затова те са истинска рядкост. 

За да вкусите от прочутите месни деликатеси от района на Разлог и Банско, трябва да сте късметлии. 

От години хората в котловината се опитват да обединят усилията си за регистрация и защита на традиционните сушени меса, отгледани по домашна технология и в домашни условия, но засега не успяват, призна пред БНР инженер-технологът Васка Бележкова.

„Много е важно месото да е добре почистено, да е от чисто месо – контрафиле или голямата рибица, както му казваме, сушенето е много важна технология“, разказа Бележкова.

А каква е рецептата за сушения свински бут:

„Месото трябва да бъде добито от здрави животни. Важно е съотношението месо – сланина – 80 на 20 сто, също и осоляването – 22 гр.сол на кг./ месо, реди се в каца, обръща се, седи 72 дни в кацата, после се вади, оцежда се, слага се на проветриво място, на сянка, да има естествена вентилация, след месец май се мести на хладно в мазето, до 18 градуса няма да има проблем за качеството на месото“, поясни още в "Хоризонт за вас" Бележкова.

Още по темата в звуковия файл.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна