Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градската галерия в Поморие отваря врати за изложбата „Кристо – изкуство и корени“

3
Снимка: Wolfgang Volz / @ChristoandJC

Спомен за вълшебникът, който опакова светове и научи хората да ходят по вода – Христо Явашев. Творбите на Кристо оживяват в изложбата „Кристо – изкуство и корени“ в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ в град Поморие в рамките на специалната лятна културна програма „Море от вино“. Изразът модерно изкуство е много широкообхватен, но Кристо има лично отношение и лично изразяване, самата му идея е новаторска твърди художникът Милчо Талев днес:
„Всеки един голям автор е тръгнал отнякъде и искаме хората да забележат, че Кристо има здрава академична основа, която постепенно се е развила в такава модерност, авангардност. Ще покажем етюди, портрети от неговите студентски години, живопис, маслени бои, след това стигаме до мащабните му проекти, които са най-разпознаваеми. Но ние искаме да представим цялата палитра от негови творби, за да разгледат хората неговото развитие през годините. Основен повратен момент при него е престоят му в Париж, когато се сблъсква с друг вид западна култура, с друго изразяване, тогава решава да скъса с класиката, това прекъсва академичната нишка, защото той започва да прави арт инсталации, проекти на съвременното изкуство, но той не скъсва изцяло с академичния си период, а го пренася към новото си амплоа, преплита елементите на класическия рисунък в новите му проекти.

Изложбата „Кристо – изкуство и корени“ се открива на 23 юли в 18 часа в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ в град Поморие, като част от културната лятна програма „Море от вино“, която ще приключи официално на 17 септември с международния пленер по живопис и скулптора – „Светът е море“ в град Поморие.
За експозицията, личността на авангардиста Кристо и програмата на фестивала „Море от вино“ в община Поморие, ще научите повече от разговора с Милчо Талев, директор на Градската художествена галерия „Дечко Стоев“.


Снимки: Wolfgang Volz, pomorie.bg
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени