Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждестранните инвеститори загрижени за върховенството на правото

България се смята за привлекателна дестинация от много инвеститори заради по-ниски разходи за бизнеса и правителствени стимули за нови инвестиции. Постоянното нарастване на заплатите, което значително изпреварва подобряването на производителността на труда, може постепенно да доведе до загуба на конкурентните предимства на страната ни, пише в годишния доклад на Държавния департамент за инвестиционния климат.

България е сред страните с най-евтината работна ръка в Европейския съюз, с нисък и фиксиран корпоративен данък и данък върху доходите.

Чуждестранните инвеститори обаче остават загрижени за върховенството на правото в страната. Освен повсеместната корупция, те посочват и други проблеми пред инвестициите като трудното получаване на разрешителни, непредвидимост заради регулаторни и законови промени, спорадични опити да бъдат прекратени дългосрочни договори, изтъкват от Държавния департамент.

Отбелязва се също, че пандемията от Covid-19 и наложените ограничения са засегнали сериозно производството на автомобилни части у нас, туризма, транспортните услуги и логистиката и авиационния сектор. За разлика от тях IT секторът е продължил да работи добре.

През 2020 година българското правителство е показало решимост за присъединяване към Европейския валутен механизъм (ERM II), но и в най-добрия случай до въвеждането на еврото ще минат години. Приемането на европейската валута ще премахне валутния риск и ще помогне за намаляване на разходите за трансакции с някои от ключовите европейски търговски партньори, сочи докладът на Държавния департамент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени