Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Мини арт фест“ – съвременният цирк говори на своя език за климатичните промени

Снимка: miniartfest.com

От днес до неделя (23-25 юли) в София ще се проведе 11 издание на фестивала за съвременен цирк „Мини арт фест“. Чрез вълнуващите изпълнения на артистите от „Мини арт фест“ отново ще бъдат разказани истории, важни за цялото човечество. Тази година темата на Фестивала е насочена към връзката на хората с климатичните промени.

Фестивалът ще бъде първата спирка от европейското турне на артистите от MagdaClan, които ще покажат на открито спектакъла WeLand. В зрелищния съвременен цирков спектакъл ще участват седем циркови артисти, акробати, четирима музиканти, впечатляващ декор и преносима мащабна сцена. WeLand e съвременен цирк, въздушна акробатика и музика на живо на сцената. Основното послание е климатичната промяна и образът на цялото човешко население, страдащите от бедствия, наводнения, топене на ледовете, опустошение и пожари.


„Надяваме се, че чрез своите изразни средства изкуството на съвременния цирк ще ни накара да се замислим за малките неща и ни провокира да станем част от глобалното въздействие за подобряване на климата, като променим нашето мислене, поведение и нагласа“ – казва Гео Калев, организатор на „Мини арт фест“.

Събитието се организира от фондация „ЕкоОбщност“ и фондация „Мини арт“. Предвидени са още циркови работилници, множество спектакли и арт инсталации.

Турнето ClimateOfChange в София ще включи още моноспектакъл на Галина Риом-Ройбек, Шизи импро театър, огнено шоу на „Палячи“ от Варна.

Циркова работилница по жонглиране за всички възрасти и нива, Циркова работилница по акробатика за деца, както и Работилница за създаване на зелени графити от мъх, са само част от това, към което можете да се включите в рамките на фестивала, освен спектаклите, разбира се. Цялата програма можете да намерите на сайта на „Мини арт фест“, а входът е свободен за всички събития.

Събитието ще се проведе на паркинга пред стадион „Академик“ срещу парк „Гео Милев“.

Снимки: miniartfest.com
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна