Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите от Г-20 не успяха да постигнат съгласие по климатичните цели

Министрите на енергетиката и околната среда от Групата на 20-те богати държави, известни като Г-20,  не успяха да постигнат съгласие по формулировката на ключовия ангажимент за изменението на климата в окончателното комюнике, заяви в петък италианският министър на екологичния преход Роберто Чинголани, който беше домакин на срещата, предаде Ройтерс.

Срещата на Г-20 се възприемаше като решителна стъпка преди преговорите за климата в рамките на ООН, известни като COP 26, които ще се проведат през ноември в Глазгоу, Шотландия.

Липсата на съгласие за общ език преди тази среща ще се разглежда като провал в надеждите за осигуряване на значимо споразумение след 100 дни в Шотландия.

Чинголани заяви пред репортери, че министрите, които се срещат в Южна Италия, не могат да се споразумеят по два спорни въпроса и че сега те ще трябва да бъдат обсъдени, когато държавните и правителствените ръководители на Г-20 проведат среща в Рим през октомври.

Той допълни, че преговорите с Китай, Русия и Индия са се оказали особено трудни.

Роберто Чинголани, министър на екологичния преход на Италия

Чинголани посочи, че един от проблемите е постепенното премахване на въглищната енергия, което повечето страни искат да постигнат до 2025 г., но някои казват, че за тях това ще бъде невъзможно.

Другият проблем се отнася до формулировката около ограничението от 1,5 до 2 градуса по Целзий за повишаване на глобалната температура, определено от Парижкото споразумение.

Средните глобални температури вече са се повишили с повече от 1 градус в сравнение с прединдустриалната база, използвана от учените, и са на път да надхвърлят тавана от повишение с 1,5-2 градуса.

Италианският министър на екологичния преход заяви, че окончателното комюнике, което трябваше да бъде публикувано в петък, вероятно ще бъде публикувано едва в събота.

Преди ключовата среща COP 26 екологичните активисти се надяваха, че събирането на Г-20 ще доведе до засилване на климатичните цели, нови ангажименти за климатично финансиране и увеличаване на боря на страните, ангажирани с постигане на нулеви емисии до 2050 година.

Чинголани заяви, че групата Г-20 не е поела нови финансови ангажименти, но добави, че самата Италия ще увеличи собственото си климатично финансиране за слабо развити страни.

Неотложността на предприемане на действа във връзка с климата беше потвърдена този месец от смъртоносни наводнения в Европа, пожари в Съединените щати и ниски температури в Сибир, но страните остават в противоречие как да платят за скъпите политики за намаляване на глобалното затопляне.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна