Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групата Г-20 постигна съгласие за климата и енергетиката

Роберто Чинголани, министър на екологичния преход на Италия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Неапол, под председателството на Италия, се проведе срещата на Г-20 за околната среда. Тя се състоя в Кралския дворец, който бе отцепен от полицията заради  протести на граждани и природозащитници.

Срещата бе ръководена от министъра на екологичния преход на Италия Роберто Чинголани. Той обяви, че е одобрено комюникето  за климата и енергетиката.

До него се стигна най-трудно, тъй като Индия държи на въглеводородните горива за икономиката си. Съгласието на Китай обаче доведе до преодоляване на създалата се ситуация и така бе оформен окончателния документ по въпроса.

Друг документ отразява съгласие за обработката  на отпадъци и използването им като  рециклиран материал, както за трансгранично управление на водните ресурси, достъпа до питейната вода и на отпадъчните канализации.

Има единомислие за защита на морското биоразнообразие извън националните юрисдикции, за регулиране на добивите от морското дъно и морските защитени зони в Антарктида.

Протестите на граждани и  природозащитници от цяла Италия в Неапол преминаха под надслов „Екопарад”.

Бе изразено недоволство срещу  начините, по които големите световни сили управляват ситуация от такъв мащаб и значение. Изтъкна се, че територията на област Кампания е станала символ на опустошението на околната среда. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!