Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на случаите на Covid-19 и други събития от седмицата

Протест срещу ваксинацията в Париж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов скок в случаите на Covid-19 в световен мащаб. На този фон и с драконовски ограничителни мерки в Япония се откриха летните Олимпийски игри. Крайностите във времето продължават. Рекордните горещини бяха последвани от проливни дъждове, които предизвикаха опустошителни наводнения в Европа и Азия.

Светът е залят от нова вълна на коронавируса, предизвикана от по-заразния делта вариант. Честотата на заразяване се е увеличила през последната седмица с 12%, а смъртността с 1%. Общо са регистрирани  3 и половина милиона случая на инфекция, съобщи Световната здравна организация, а делта вариантът е отговорен за близо 70% от новите случаи в Европа. Индия, Южна Корея, Иран регистрираха рекорден брой новозаразени през седмицата.

Във Франция случаите на Covid-19 също нарастват безпрецедентно бързо. Само за ден бяха регистрирани 18 хиляди заразени, което е увеличение със 150 процента. За да ограничат разпространението на вируса френските власти въведоха задължителен здравен сертификат за влизане в музеи, киносалони и туристически атракции. Пред Айфеловата кула се извиха опашки от туристи, които си правеха бърз антигенен тест, за да разгледат знаковия парижки монумент.

Във Франция се организират протести заради въведените здравни пропуски в страната.

Протест срещу задължителната ваксинация в Атина, 21 юли 2021 г./ЕПА/БГНЕС

Гръцкият парламент вече прие закон за задължително ваксиниране на здравните работници. До 1 септември трябва да се ваксинират медици, парамедици, медицински сестри, административни служители, както и всички работещи в звено Бърза помощ. Неваксинираните ще излизат принудително в неплатен отпуск до края на епидемията. Глобите за работодатели, които нарушават закона са от 10 000 до 200 000 евро.

За първи път от януари месец случаите на Covid-19 и в САЩ се покачват във всеки един от 50-те щата. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията новите случаи са се покачили с близо 70 процента за седмица, а постъпването в болница  - с около 36 на сто.

За разлика от тези страни, в началото на седмицата Англия се отказа от маските и отмени почти всички ограничения, свързани с пандемията. Вече няма ограничения колко хора могат да се събират на едно място или да присъстват на събития.

Премиерът Борис Джонсън призова за предпазливост фона на предупрежденията на учените за ръст на новозаразените от 50 000 дневно сега до 200 000 по-късно през лятото. Предпазните маски са препоръчителни на някои места, но не и задължителни, но много хора казват, че ще продължават да ги носят.

Новата вълна на пандемията не пощади и Япония, където вчера се откриха летните Олимпийски игри при безпрецедентни санитарни мерки. Маски, карантини, тестове за Covid-19 всеки ден - тази Олимпиада няма да е като никоя друга. Почти всички състезания ще се провеждат без публика, което ще увеличи и без друго големите загуби на японските домакини. Прибавя се и общественото недоволство, мнозинството от японците до последно настояваше игрите да бъдат отменени или поне отложени отново.

Въпреки това игрите са послание за надежда, подчерта генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус и отново призова страните да са солидарни, за да се постигне целта от 70% ваксинирано население на всички държави до средата на следващата година.

Властите във Виетнам обявиха 15-дневен локдаун в столицата Ханой, който започва днес заради ръст на новозаразените с коронавирус. Вчера, новите потвърдени инфекции в столицата бяха 70 - най-високата стойност за почти 5-милионния град, а за цял Виетнам - почти 7300.

Освен с пандемията, страните от Западна Европа трябваше да се борят с последствията от проливни дъждове, които предизвикаха опустошителните наводнения в Германия, Белгия, Нидерландия.

Правителството на Германия отпусна спешна финансова помощ от 400 милиона евро за подпомагане на жителите на западните провинции, засегнати от катастрофалните наводнения. Стихията взе 170 жертви. При посещението си в засегнатите райони канцлерът Ангела Меркел и министър-председателите на засегнатите провинции Северен Рейн Вестфалия и Райнланд-Пфалц обещаха бърза помощ.

И Китай пострада сериозно от наводнения - близо 200 хиляди души бяха евакуирани в централната провинция Хънан. Много реки са излезли от коритата си, има и скъсани язовирни стени. 

Наводнението в провинция Хънан/ЕПА/БГНЕС

Местни медии показаха шокиращи кадри на хора в наводненото метро на град Чжънчжоу, като водата достига до кръста на пътниците във влака. Известният будистки манастир Шаолин, както и други културни обекти също са сериозно засегнати от стихията.

Именно промените в климата, според еколозите, са причина и за  безпрецедентни по мащабите и интензитета си горски пожари в Сибир. Рекордно високите температури от 39 градуса по Целзий  и продължителната суша предизвикаха стотици пожари. Над милион и половина хектара вече са изпепелени. Руската армия изпрати свои части  в района на Якутия, транспортни самолети и хеликоптери, които да се опитат да овладеят огнената стихия.

Европейският политически елит беше скандализиран от разкритията, че с шпионския софтуер „Пегас“ на израелска фирма са били подслушвани държавници, журналисти и опозиционери в множество страни. В списъка има номера на над 600 държавни представители и политици от 34 страни.  Френският президент Макрон нареди поредица от разследвания след съобщенията, че телефонът му е бил в списъка на потенциални обекти за следене от Мароко с помощта на „Пегас“. 

Основателят на фирмата, производител на софтуера Ен Ес Оу Груп Шелеф Хулио заяви, че компанията съществува от 11 години, оперира в 45 държави и според него този скандал ще завърши в съда с дело за клевета.

Американският милиардер Джеф Безос полетя до ръба на космоса и се приземи успешно в пустинята на Тексас. В 10-минутното пътешествие участваха още брата на Безос -Марк, най-възрастният човек, желаещ да лети в космоса - 82-годишната Уоли Фънк, и най-младият - 18-годишният бъдещ студент по физика Оливър Дамен. Те се издигнаха до 107 километра над земната повърхност. Пътниците изпитаха безтегловност за три - четири минути, след което капсулата се приземи с парашути.

Джеф Безос след полета до ръба на космоса/ЕПА/БГНЕС

Мисията е част от ожесточеното съревнование между компанията на Безос „Блу Оридижин“ и „Върджин Галактик“ на британския милиардер Ричард Брансън за дял от потенциално доходоносния космически туризъм, който според швейцарската банка Ю Би Ес ще носи по три милиарда долара годишно след десетилетие.

Чуйте новинарския обзор в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна