Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коста Филипов: РСМ ще гласува резолюцията за "червените линии" в преговорите с България

Според журналиста това не е продуктивен акт

Снимка: Иван Русланов, БНР

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев определи вчера възстановяването на диалога с Република Северна Македония като "тема №1". Това стана ясно от съобщение на агенция БГНЕС, на чийто въпрос е отговорил той. Стоев е заявил и още нещо - че гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание трябва да бъдат поставени наравно с другите народи в конституцията на тази наша съседна държава. 

"Това е клопка и решение, което трябва да се дебатира", коментира пред БНР Коста Филипов, дългогодишен кореспондент в Скопие на БНТ, БНР, БТА. 

"След изявлението на Стоев медиите в РСМ акцентират, че България иска българско малцинство в конституцията. Забравете тази дума "малцинство". Ако такова българско малцинство бъде записано в конституцията на РСМ, това веднага - на принципа на реципрочността, ще даде възможност на Скопие да поиска признаването на македонско малцинство в България. С термина "малцинство" трябва да се внимава. Стоев не е казвал нещо за малцинство, но това е интерпретация на някои медии". 

Журналистът призова политиците и дипломатите да се преобразоват относно терминологията, особено що се отнася до РСМ. 

МВнР: Българите в РСМ да бъдат записани наравно с останалите народи в македонската Конституция

В Собранието на Република Северна Македония се готвят да приемат резолюция за "червените линии" в преговорите с България. Тя е предложена от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и подкрепена от управляващия Социалдемократически съюз. Целта на политиците в Скопие е резолюцията да бъде приета единодушно. 

"Тя ще бъде приета и така ще се стеснят възможностите за маневриране, защото вече ще са формулирани всички изговорени неща. Това не е продуктивен акт", допълни Филипов в предаването "Събота 150". 

Интервюто с Коста Филипов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени