Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тазгодишната катерачна среща ще се проведе край Враца

Част от обекта
Снимка: Николай Петков

На 9 и 10 октомври на скалите край Враца ще се проведе 11-ата катерачна среща. Освен че събира любители на този екстремен спорт от различни краища на страната, събитието е и Държавно първенство по скално катерене. Организира се веднъж годишно на различен обект от алпиниста Николай Петков, Българската федерация по катерене и алпинизъм и катерачния сайт climbingguidebg.com. 

Голямата дупка, Враца

Тази година организаторите са решили да поканят катерачите на обекта Голямата дупка край Враца, където ще има над 20 нови маршрута. Линиите са от всякаква категория на трудност, което ще даде възможност за участие както на най-силните ни катерачи, така и на начинаещите. На въпросното място се намират и два изключително трудни, все още неизкатерени, маршрута, които имат потенциала да се окажат най-трудните в света (за да бъде категоризиран един маршрут, той трябва да бъде изкатерен и съответният катерач да му “даде” категория на трудност. Най-трудният маршрут в момента в света е с категория 9с, намира се в Норвегия и е изкатерен от чеха Адам Ондра).

Голямата дупка

Миналата година катерачната среща се проведе на скалите край село Пепелина, Русенско, където се събраха близо 60 катерачи от цялата страна.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!