Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сходства, но и съществени различия откроиха от ИТН и БСП след първите преговори

Снимка: БГНЕС

Сходства, но и съществени различия откроиха от "Има такъв народ" и БСП след първите си преговори около приоритетите на бъдещ кабинет на партията на Слави Трифонов. Разминаванията са свързани с данъчната политика, преизчисляването на пенсиите и евентуални приватизации.  Подробности в репортажа на Виолета Ашикова:

Малко повече от час продължи консултацията между ИТН и БСП. След нейния край двете политически сили застанаха поотделно пред медиите като отрекоха да има политически знак в това.

Според лидера на социалистите Корнелия Нинова общият извод от срещата е, че това е:

"Първа добра крачка към разговори и диалог за намиране на съгласие за съставяне на правителство".

Добра крачка, но с редица неизвестни от хода на бъдещите разговори между партиите на Слави Трифонов и левицата заради различия. Едно от тях - кога да стане преизчисляването на пенсиите

"Ние настояваме това да стане бързо, сега с актуализация на бюджета още тази година, за да помогнем на възрастните хора веднага. Представата на колегите е, че това трябва да стане догодина с новия бюджет. Те имат идея за демонополизация на Здравната каса. Ние казахме, че това в нашата програма не среща подкрепа. Не сме по Македония и Истанбулската конвенция".

Тошко Йорданов подчерта, че срещата е била за търсене на общи неща:

"Нито поемане на ангажименти, нито извиване на ръце, нито поставяне на ултиматуми".

Но са констатирали сериозни различия:

"Е, те са твърде социална партия. Ние сме по-практично настроени. Те, да речем, са за увеличаване на данъците стъпаловидно нарастване. Ние сме против увеличаване на данъците. Пак казвам, това са неща, които всъщност се решават след това в работните групи в самия парламент".

Много са били сходствата по въпроса за необходимостта от дълбока съдебна реформа:

Корнелия Нинова:

"Закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура; КОНПИ; Контрол върху главния прокурор - тук имаме сериозни сходства".

Тошко Йорданов:

"В случая се опитахме да намерим общи неща, защото другият вариант е, да се ходи на избори".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова уточни, че след Националния съвет на левицата утре и решенията от него ще се прецени как да продължат разговорите между ИТН и БСП.

Двете политически сили увериха, че не са говорили за министерски постове и кандидатури за премиер, а само по приоритети.

Разговорите с БСП бяха третите по ред в рамките на това Народно събрание.

Според Тошко Йорданов:

"Хубавото от цялата тази работа, от тези два дни е, че има обща посока на действие, предвид да се разкара това отвратително управление на ГЕРБ по всички нива".

Утре е последната от предвидените консултации в търсене на подкрепа за бъдещ кабинет между ИТН и ДПС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна