Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерни технологии и историческо културно наследство на Олимпийските игри в Токио

Олимпийските талисмани Мирайтоуа и Сомейти, оформени от растения
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Модерни технологии и историческо културно наследство се съчетават на Олимпийските игри в Токио.

Атлетите се оплакаха от изтощителните условия предвид комбинацията от високи температури и влажност на въздуха. Световните номер 1 и номер 2 в тениса Новак Джокович и Данил Медведев призоваха организаторите да променят графика за тенис състезанията и заради жегите определиха деня като най-трудния, на който са играли.

Най-младият спортист на Олимпиадата - 12-годишната Хенд Заза загуби в първия рунд на тенис на маса. Тя обаче заяви, че се надява въпреки това да вдъхнови други деца по света "да следват мечтите си". Детството на Заза е помрачено от гражданската война в Сирия, където е родена и, по думите ѝ, е трябвало да преодолее много различни ситуации, за да достигне до Игрите. "Посланието ми е - борете се за мечтите си, работете упорито, въпреки трудностите, които имате и ще постигнете целта си", бяха думите на младата спортистка.

Интересни неща се случват обаче и извън спортните зали, като например фактът, че Олимпийското село е изцяло захранвано от водород и това са първите Игри, на които се използва най-модерната технология за виртуална и добавена реалност, с помощта на която зрителите могат максимално да се доближат до истинското преживяване. На този фон редица състезания се провеждат на исторически места, като например арената Нипон Будокан, приемана за духовен дом на японските бойни изкуства.

А поради забраната за публика по време на състезанията заради пандемията за първи път от 1992-а суперпочитателката на Олимпийските игри - японката Киоко Ишикава няма да ги гледа на живо:

"Въпреки трудностите, искам Игрите в Токио да са място, където хората по света да почувстват, че пламъкът на надеждата е опазен и ние - хората - го поддържаме".

"Започнах с Барселона през 1992-ра, бях в Атланта през 1996-а, Сидни 2000-та, Атина 2004-та, Пекин 2008-а, Лондон 2021-ва и Рио 2016-а".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени