Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В пловдивското село Червен излязоха на протест заради режим на водата

Снимката е илюстративна.
Снимка: БНР

Жители на пловдивското село Червен излязоха на протест заради режим на водата, който продължава от години.  

Всеки път от юни почти до края на декември местните хора са принудени да се запасяват с бутилки и легени, но и това не помага, казват те. По техни разкази, най-вече през почивните дни в селото няма изобщо вода. През седмицата тя се пуска само в часовете между 6 и 10 сутринта, след което почти цял ден те са оставени „на сухо”. В 19:00 часа, отново идва вода, но само за няколко часа.

В знак на протест днес жителите на Червен блокираха за кратко пътя Асеновград - Кърджали, като обаче засегнатите шофьори са изразили подкрепа за тяхното недоволство.

Главният инженер на ВиК - Пловдив инж. Антон Гълъбов заяви, че се подготвя проект за нов водоизточник, за който, обаче, ще са необходими минимум 12 месеца. В момента текат отчуждителни процедури.  

В реакция на събитията от днес от Община Асеновград излязоха с уверение, че от тяхна страна се прави всичко възможно за разрешаване на проблема, който касае и околните селища.

Има съгласие за подмяна на водопреносната мрежа по трасето на главния път Асеновград - Кърджали, за да се минимизират бъдещи аварии.  

Освен това е обявено, че през летния сезон питейната вода не трябва да се използва за напояване, а кметът на  с. Червен - Атанас Игнатов е ангажиран за спазването на това изискване, изтъкват от общинската администрация на Асеновград.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!