Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър договори помощ от Германия и Швейцария за справяне с бежанския натиск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър договори получаването на помощ от Германия и Швейцария за справяне със силния бежански натиск върху страната. Като условие за съгласуване на новата европейска миграционна политика страната поставя искането си Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" да наблюдава южните брегове на Турция и да спре огромния поток незаконни мигранти от тях към острова.
Швейцария ще предостави 10 млн. евро помощ за подобряване на инфраструктурата за приемане и настаняване на мигранти в Кипър.

С Берлин е договорено самолети от Германия с чартърни полети да поемат мигранти от Кипър и да ги отвеждат обратно в техните страни, като засега това ще важи за три държави.

Двете споразумения ще помогнат за ограничаване на нарастващия поток от пристигащи нелегално мигранти и облекчаване на препълнените приемни центрове, заяви днес вътрешният министър Никос Нурис.

Почти всекидневно лодки незаконно превозват хора от южните брегове на Турция до острова, а 70% от миграционния поток е от северната му част през демаркационната „зелена” линия, посочи министър Нурис. Той отбеляза и че повечето търсещи убежище в Кипър са сирийци, които идват през Турция, на която ЕС плаща, за да ги задържи.

Затова Никозия настоява Европейската агенция за гранична и брегова орана да наблюдава и контролира морската зона между Турция и Кипър. Страната поставя това условие като част от новата имиграционна политика на ЕС. 

Малката средиземноморска страна е лидер в Евросъюза по брой мигранти спрямо населението. През миналата година, въпреки ограниченията на пандемията, за убежище в нея са кандидатствали около 7000 души, което е почти наполовина спрямо пиковата 2019 г. Тази година досега заявленията вече са достигнали почти 7000, като през първите 6 месеца Кипър е издал над 5500 отказа за молби за убежище.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!