Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 3 млн. лева за кюстендилски предприятия, пострадали от пандемията

Снимка: архив

370 договора за близо 3 мил. лева  са сключени за подпомагане на микро и малки предприятия за преодоляване последствията от пандемията от Covid-19 в Кюстендилския регион, съобщиха от Областния информационен център.

Най-малката община в България - Трекляноq не е получила такава подкрепа, в общината просто няма частен бизнес, нито държавно предприятие.

Най-много договори -  191 за близо 1,5 мил. лева, са сключени в община Кюстендил, в община Дупница са 138 бр. за 1,2 лева.

Експерти коментират, че на практика са подпомогнати всички кандидатствали.

Сключените договори за подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията Covid-19 на територията на област Кюстендил са 24 за над 3 млн. лв.

А по процедурата за подкрепа за МПС, извършващи автобусни превози, сключените договори са 13 на обща стойност над 385 хил. лева. 

Подкрепени са превозвачи от 5 от 9-те общини в региона.

По процедура за подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, общият брой договори в област Кюстендил е само 3 за малко под 7 хил. лева.

Според коментари на експерти в региона няма фалирали микро и малки предприятия и фирми при Covid кризата, на повечето обаче се наложило да пускат работници в отпуск за определен период.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!