Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови наводнения в Южна Белгия

Под вода са редица населени места, включително град Намюр - столица на област Валония

| обновено на 25.07.21 в 15:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Части от Белгия отново са наводнени, седмица след мащабните наводнения, при които загинаха 36 души, а над 150 се водят изчезнали. Проливните дъждове са унищожили инфраструктура, отнесени са автомобили и са залети приземни етажи къщи. 

Критично е положението в провинциите Намюр и Валонски Брабант, които са на югоизток от столицата Брюксел. Сред най-засегнатите градове е Динан, където калните реки са отнесли автомобили, като са ги оставили разпръснали из града, наводнили са приземни етажи и са изкопали асфалта от някои улиците. Засега няма данни за жертви. Очевидец разказа за мащаба на стихията:

"За по-малко от 20 минути водата се спусна от по-високата част от улицата надолу и след това постепенно се увеличи. Водата отнесе всички коли и ги струпа на там. Наводни и гаражите."

Заместник-кметът на Динан - Робер Клосе, описа наводненията като по-опустошителни от тези миналата седмица. В същото време белгийските служби предупредиха населението, че лошото време се очаква да продължи още няколко дни. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!