Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да участваме с министри в правителство на ИТН

Ат. Атанасов: ДПС да няма лостове за влияние, те се израждат в корупция

Една част от данните за подслушване вече са унищожени, заяви той

Атанас Атанасов
Снимка: БГНЕС

"Няма да участваме с министри в едно бъдещо правителство на "Има такъв народ". Това заяви пред БНР Атанас Атанасов, съпредседателят на "Демократична България" и зам.-председател на Народното събрание.

Той подчерта като приоритет на ДБ възстановяването на парламентарната република:

"Да е ясно, че парламентът е първа власт и каквото и да е правителство - то трябва да е постоянно наблюдавано и да е отчетно пред Народното събрание, за да може да бъде контролирано".

ИТН и ДБ обявиха, че имат споделени политически посоки

Атанасов определи като "обнадеждаваща" близостта в позициите за радикална съдебна реформа, смяна на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор. Все пак подкрепата не е безусловна, ДБ запазва правото да вземе окончателно решение едва след като види персоналния състав на бъдещото правителство, посочи той:

"Партньорите от ИТН ни заявиха, че достатъчно време преди да бъде внесено в НС правителството, ще имаме възможност да се запознаем с личностите в него и ако имаме някакви възражения, да ги заявим".

Актуализацията на бюджета е въпрос, който трябва да бъде експертно изяснен, за да се вземе решение в парламента дали е необходима, посочи съпредседателят на ДБ.

"Не смятам, че трябва да се определя времеви хоризонт на евентуално правителството на ИТН, а да се определи програма и в хода на нейното изпълнение да се отчита дали правителството е ефективно, да ли си изпълнява задачите, или трябва да бъде сменено", коментира той.

Атанас Атанасов беше категоричен, че ДБ е поставил условие ДПС да няма лостове за влияние върху правителството, защото "техните лостове за влияние винаги са задкулисни и се израждат в корупция".

В предаването "Неделя 150" той коментира решението на Софийската градска прокуратура е прекратила досъдебно производство за нерегламентирано подслушване на политици в периода от началото на годината до редовните парламентарни избори през април заради липса на доказателства за извършено престъпление:

"Информацията, с която разполагам, е, че прокуратурата е засмукала от всички оперативни служби тези данни, които биха компрометирали миналото правителство за злоупотреба с власт в тази връзка. Не знам парламентът по какъв начин ще успее да изкара от касите на прокуратурата тези данни. Една част от тях вече са унищожени. Знам кой е извършил тази работа - определени служители на ръководно ниво в МВР и в службите. В парламента ще положим усилие това да се изясни".

Интервюто на Явор Стаматов с Атанас Атанасов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна