Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фокус на седмицата: Нов парламент и познати казуси

Депутатите Тошко Йорданов, Мая Манолова и Николай Хаджигенов в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Събитията от изминаващата седмица на бързи обороти представя обзорът на репортерите на „Хоризонт“ с фокус към търсенето на формула за бъдещ кабинет - главният казус за новото Народно събрание, с новите парламентарни групи на шестте партии и коалиции – познати и от 45-тия парламент.

В сряда новоизбраните народни представители от 46-ото Народно събрание положиха клетва, а парламентът, който проведе първите си заседания, бързо стана арена на сблъсък:

„Може да започнат изборите и  изчегъртането на ГЕРБ отзад напред като тайминг“.

„За нас е чест да сме изолирани, разграничени от това, което се случва“ – бяха само част от острите фрази, прозвучали в залата на НС от страна на първата и втората по численост парламентарни групи – на „Има такъв народ“ и ГЕРБ.

Президентът Румен Радев започна консултации за формиране на кабинет:

„България не може да си позволи да пилее повече историческо време“, каза държавният глава.

А тези, от които се очаква да предложат формула за бъдещия кабинет - партиите, започнаха консултации за подкрепа, но с условие:

„Излагаме нашите виждания, тука не е търсене на коалиционна подкрепа“, казаха от ИТН, които трябва да получат от президента първият проучвателен мандат за формиране на правителство.

И през изминаващата седмица фигурата на главния прокурор остана „ябълка на раздора“ за институциите. Парламентът, правителството и Висшия съдебен съвет бяха арена на сблъсъците за мандата на настоящия обвинител номер едно Иван Гешев.

„Такъв главен прокурор, който не признава разделението на властите, тоест не признава българската Конституция, досега сме нямали“. Решението на ВСС за мандата на главния прокурор обаче беше различно – магистратите не подкрепиха искането на министъра на правосъдието да започне процедура по отстраняването на Гешев.

Друга „гореща“ тема – актуализацията на бюджета, също беше на дневен ред през седмицата, като служебният кабинет представи идеите си, които обаче не навсякъде срещнаха разбиране

„В тази актуализация няма нито промяна на данъци, нито промяна на праговете“.

И още: Медици от „Пирогов“ излязоха на протест, а светът отправи поглед към Токио, където се провеждат Олимпийските игри. Днес България има своя първи медал на игрите – Антоанета Костадинова завоюва сребро в спортната стрелба.

Повече по тези и още теми  - чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна